Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, 07:10
Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων
Σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις οποίες μειώνονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων (Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, ΙΚΑ κ.λ.π.) πλην του ΝΑΤ οι οποίες έχουν μειωθεί ήδη κατά 7% με την ψήφιση του νέου Μνημονίου.

Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 10% έως 35%, που θα ισχύσουν αναδρομικά από την πρώτη του χρόνου και θα καταβληθούν από την πρώτη Μαΐου σε 8 ισόποσες δόσεις.

Έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η έκδοση από το υπουργείο Εργασίας, ερμηνευτικών εγκυκλίων για τις περικοπές στις συντάξεις και εγκύκλιος που θα διευκρινίζει λεπτομέρειες στον τρόπο εφαρμογής της μείωσης του κατώτατου μισθού που έχει γίνει νόμος του κράτους από τις 14 Φεβρουαρίου, (ν. 4046/2012 Φ.Ε.Κ τ. Α' 28/14.2.2012).

Όσον αφορά στο νέο νόμο, ο βασικός μισθός για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας μειώνεται κατά 22% και ορίζεται στα 586 ευρώ μεικτά, από 751, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, η μείωση είναι 32% και διαμορφώνεται στα 527 ευρώ μεικτά.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με το επίδομα ανεργίας και τις υπόλοιπες παροχές και επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012, 07:22