Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη συνέχισε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις διερευνητικές επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Είχα μια ειλικρινή συζήτηση με τον κ. Τσίπρα για όλα τα θέματα, για το Σύνταγμα, για τον εκλογικό νόμο και γι’ αυτά που διαδραματίστηκαν χθες στη Βρετανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι «καταλήξαμε είναι ότι πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους», ενώ υπογράμμισε την αντίθεση του κόμματός του στην κατάτμηση των περιφερειών.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος σημείωσε ότι δεν πρέπει «να πειράξουμε πολύ το Σύνταγμα. Αν βάλουμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από λαό θα έχουμε δεύτερο πόλο εξουσίας και αν συγκρουστούν με πρωθυπουργό θα έχουμε εκτροπή». Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης πρότεινε να απαλειφθεί ο νόμος περί ευθύνης των βουλευτών και της ασυλίας και ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο κ. Λεβέντης επισήμανε ότι η άποψη της Ένωσης Κεντρώων είναι ότι «στη Βρετανία κακώς έγινε δημοψήφισμα». «Ήταν λάθος του κ. Κάμερον» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διάλογος του Αλ. Τσίπρα με τον Στ. Θεοδωράκη

Τις θέσεις του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη γνωστό το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης, οπότε δεν μπορεί να μιλήσει για συγκλίσεις, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει διάθεση για συζήτηση.

Όπως ανέφερε, το Ποτάμι λέει «ναι» στο όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, «ναι» σε σπάσιμο περιφερειών, καθώς και σε ένα μικρότερο και πιο λογικό, όπως είπε, μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της ψήφου των ομογενών.

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε πάντως ότι είναι δύσκολο να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 βουλευτών για τον εκλογικό νόμο.
 
Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως είναι ευκαιρία να προσδιορίσει αυτή η Βουλή τα άρθρα που θα αλλάξουν στην επόμενη συνεδρίαση.

Το Brexit βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου, έχουν πολλοί ευθύνες. Από τη μία λαϊκισμός και από την άλλη ένα σκληρό κέντρο που έχει δημιουργηθεί. Το Brexit δεν μας έπεσε από τον ουρανό» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. 

Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε, ότι πρόκειται για κρίσιμο διάστημα και χρειάζεται αναστοχασμός.

Τι προηγήθηκε
 
Προηγήθηκαν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη, την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει» για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, είπε σχετικά με τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχωρώντας από το Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη.

Οι μόνες αλλαγές που μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι να επιτραπεί η ψήφος στους ομογενείς στο τόπο διαμονής τους και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος εξυπηρετεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, επισήμανε ακόμη.

«Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα» είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».

Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει βάση συναίνεσης, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα, ήταν το σχόλιο του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα, στη συζήτηση που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά η ατζέντα των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς διαρθρώνεται σε πέντε βασικά κεφάλαια:

– Στο μπόνους των εδρών,
– Στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
– Στο  δικαίωμα ψήφου στα 17,
– Στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
– Στον ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, η εικόνα που φαίνεται να διαμορφώνει η κυβέρνηση είναι πως τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν να ανοίξουν κεφάλαια της συνταγματικής αναθεώρησης με ευρεία πλειοψηφία.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης