Την ενδυνάμωση των σχέσεων Αθήνας-Σόφιας επισφράγισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο Έλληνας ομόλογός του Κάρολος Παπούλιας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του πρώτου στη χώρα μας.

Ο κ. Παρβάνοφ τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών μεταφοράς φυσικού αερίου στο τμήμα από τη Στάρα Ζαγόρα προς την Κομοτηνή και επισήμανε ότι η ελληνοβουλγαρική συνεργασία «και στον ενεργειακό τομέα θα ήταν πάρα πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες, ως μέρος του γενικότερου ευρωπαϊκού οράματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη μεσημεριανή τους συνάντηση στην Αθήνα, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για υποδειγματικές σχέσεις, ο δε Βούλγαρος ομόλογός του τόνισε πως «είναι τόσο καλές όσο ποτέ», ενώ αμφότεροι στάθηκαν στον μεγάλο όγκο τουριστών, που επισκέπτεται τις δύο χώρες και από τις δύο πλευρές, και φυσικά το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες από πλευράς επενδύσεων και εμπορικών ανταλλαγών με τη γείτονα.

Ενδεικτική της θερμότητας των σχέσεων είναι και η αποστροφή του Κάρολου Παπούλια (ενώπιον των αντιπροσωπειών των δύο χωρών – από ελληνικής πλευράς μετείχαν στις διευρυμένες συνομιλίες η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και η υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου), ο οποίος υπενθύμισε πως έχει χαρακτηρίσει «υπαρξιακή» τη σχέση Ελλάδος-Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι «αυτή η εγκάρδια σχέση απέτρεψε μια θερμή σύγκρουση της Ελλάδος με την Τουρκία» (εννοώντας την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987).

Ο κ. Παρβάνοφ στάθηκε στο γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη της Ε.Ε. και οι σχέσεις Αθηνών-Σόφιας έχουν αποκτήσει μια νέα, ευρωπαϊκή, διάσταση και ένα άλλο περιεχόμενο – θέση, με την οποία συμφώνησε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κυρίως την κατάσταση στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κυπριακό καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο Έλληνας Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Παρβάνοφ και για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε η τριμερής συνεργασία Ελλάδος – Βουλγαρίας – Ρουμανίας τόσο στη ΝΑ Ευρώπη όσο και στη νευραλγική περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ότι συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω διευρύνσεως αυτής της συνεργασίας και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Συμφωνήθηκε ότι η μεθοριακή διάβαση Κομοτηνής-Μακάζα θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2010, στόχος εφικτός, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια καθώς η κατασκευή του έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παρβάνοφ υπογράμμισε το γεγονός ότι υπάρχει μία αλληλουχία στις διμερείς σχέσεις και στο διμερή διάλογο καθώς και τα δύο δεν έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στην εκτελεστική εξουσία και εξακολουθούν με τον ίδιο δυναμισμό.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος στάθηκε επίσης στην «ατζέντα της Θεσσαλονίκης», λέγοντας πως «ήταν η καλύτερη πράξη που είχε να πει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και καλό θα ήταν να δοθεί μια συνέχεια σ’ αυτή την πολιτική». Τέλος, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται ο λόγος των τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλγαρίας, της Ελλάδος και της Ρουμανίας, όσον αφορά στην πολιτική σε σχέση με τα Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης