Συρρικνώνονται τα βουλευτικά προνόμια

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 15:20


Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών και εξορθολογίζει τις αποδοχές υπουργών, διοικητικών οργανισμών και προέδρων ανεξάρτητων αρχών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα αυτά.

Νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται βουλευτικά προνόμια καταθέτει η κυβέρνησηΌπως είπε ο πρωθυπουργός, το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα.

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

  • φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη φορολογία φυσικών προσώπων - σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη
  • μείωση κατά 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων
  • καθορισμό ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών Δ.Σ. των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού
Η αποζημίωση προέδρων και μελών Δ.Σ. Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015, 19:36