ΣΥΡΙΖΑ: Ο Θόδωρος Αντωνίου αφήνει πίσω του τεράστιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018, 19:20
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Θόδωρος Αντωνίου αφήνει πίσω του τεράστιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο
«Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου η μουσική κοινότητα έχασε ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα μέλη της. O Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης, μαέστρος, παιδαγωγός και ακαδημαϊκός, δημιουργός με διεθνή εμβέλεια και ακτινοβολία, αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική και την υπηρέτησε με κάθε τρόπο. Πολυγραφότατος συνθέτης, διακεκριμένος καθηγητής σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αφήνει πίσω του τεράστιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο, αλλά και μια καίρια παρέμβαση, μέσα από τις δημόσιες θέσεις που κατείχε, για τη στήριξη της σύγχρονης δημιουργίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Θόδωρου Αντωνίου.

Προσθέτει πως «η μουσική του ευφυΐα, ο δημιουργικός και ερευνητικός του ζήλος, η απαράμιλλη γενναιοδωρία του προς τους μαθητές και τους ομοτέχνους του, αλλά και η δημόσια παρουσία του μέσα από το πλήθος των δραστηριοτήτων του τον κατέστησαν κεντρικό πόλο της σύγχρονης μουσικής στη χώρα μας και διεθνώς. Συνδυάζοντας πρωτοποριακές τάσεις με αναμνήσεις ήχων παλαιότερων εποχών, κινούμενος ανάμεσα στην τονικότητα και την ατονικότητα με τρόπο εντελώς προσωπικό, αναδείχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της σύγχρονης μουσικής της εποχής του».

Το κυβερνών κόμμα συμπληρώνει στην ανακοίνωση του για τον Θόδωρο Αντωνίου πως «με την πολυδιάστατη μουσική δραστηριότητά του επηρέασε τη διαμόρφωση της μουσικής προσωπικότητας ολόκληρων γενιών συνθετών διεθνώς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μουσική ζωή του τόπου τους. Με το δημιουργικό, ερευνητικό και παιδαγωγικό του έργο συνέβαλε στην ευρύτερη πρόσληψη της λόγιας μουσικής του 20ού αιώνα, δίνοντας έμφαση τόσο στην συναυλιακή παρουσίασή της όσο και στη σύνδεσή της με άλλες μορφές τέχνης».

«Η διεθνής εμβέλεια του έργου του συνδέθηκε γόνιμα με την ελληνική μουσική σκηνή, για την οποία έδειχνε διαρκώς και εμπράκτως το ενδιαφέρον του. Έτσι συνέβαλε καθοριστικά ώστε να συνδεθεί η Ελλάδα με τα μουσικά ρεύματα της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο θάνατός του συνιστά μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό, σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου για τη σύγχρονη μουσική στη χώρα μας, ωστόσο παραμένει πάντα ζωντανός τόσο μέσα από το προσωπικό του έργο, όσο και χάρη στη γόνιμη επιρροή που άσκησε στους μαθητές του και σε όσους συνεργάστηκαν μαζί του» προσθέτει και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τον γιο του Γουίλιαμ και τους οικείους του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018, 19:20