Προεκλογικά ρουσφέτια στο Υπουργείο Οικονομικών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, 14:00Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Έκθετος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, από το πογκρόμ εκδικητικών -όπως καταγγέλλεται- μετακινήσεων και ρουσφετολογικών μεταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει ότι τη Μ. Δευτέρα 9 και τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου, δηλαδή μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, 120 (!) υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις υπηρεσίες τους και να μετακινηθούν σε άλλες.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν καταθέσει αίτηση μετακινήσεως. Αιτιολογία της απρόσμενης και ξαφνικής μετακίνησης είναι, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα των αποφάσεων, οι Υπηρεσιακές Ανάγκες (Υ.Α.) των υπηρεσιών, οι οποίες, ωστόσο, δεν διευκρινίζονται.

Τρέξτε…

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αποφάσεις της 9ης και της 10ης Απριλίου καλούν τους εργαζομένους των οικονομικών υπηρεσιών να μετακινηθούν αυθημερόν, στέλνοντας μάλιστα αναφορά αναχώρησης και άφιξης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «… η απόφαση να κοινοποιηθεί άμεσα στους υπαλλήλους και να αποσταλεί αυθημερόν αναφορά αναχώρησης και άφιξής τους με fax…».

Οι αιφνίδιες μετακινήσεις των εφοριακών υπάλληλων δεν έγιναν με έκνομες διαδικασίες. Όμως, εγείρονται πολλά ερωτήματα από τη χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκαν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι «πηγές» του υπουργείου αναφέρουν ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις (βλέπε Μακεδονία) οι μετακινήσεις είχαν εκδικητικό χαρακτήρα, καθώς οι υπάλληλοι που εκλήθησαν να απομακρυνθούν ασχολούνταν με ένα τεράστιο σκάνδαλο το οποίο είχε απασχολήσει παλαιότερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Να παγώσουν άμεσα οι μετακινήσεις»

Από την πλευρά της, την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για απαράδεκτες τακτικές, οι οποίες -ένεκα προεκλογικής περιόδου-, έχουν σκοπό να «τακτοποιήσουν» κάποιους υπαλλήλους και να «τιμωρήσουν» κάποιους άλλους.

Κύριο αίτημα της ομοσπονδίας είναι να «παγώσουν» άμεσα όλες οι μετακινήσεις των υπαλλήλων χωρίς αίτησή τους και να εξετασθεί το όλο θέμα από τη νέα πολιτική ηγεσία έπειτα από διάλογο με την ΠΟΕ-ΔΥΟ.

Μάλιστα, απέστειλε και σχετικό έγγραφο στον υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου και στον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Ιωάννη Διώτη.

Δείτε το έγγραφο


Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι οι φορολογικές υπηρεσίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψηφοθηρικούς λόγους.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ομοσπονδία δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορη και αδρανής απέναντι στις προκλητικές μετακινήσεις και μεταθέσεις που έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

«Η Ομοσπονδία εφοριακών με έγγραφό της την Πέμπτη 12 Απριλίου προς τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Οικονόμου και τον κ.Διώτη, κατήγγειλε τις 120 περίπου μετακινήσεις που έγιναν με ημερομηνία 9 και 10 Απριλίου, δηλαδή τη μέρα προκήρυξης εκλογών και την προηγούμενη, υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία. Δεν θα αφήσουμε τις φορολογικές υπηρεσίες να είναι λάφυρο σε όποιο κόμμα έχει ή κερδίζει την εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Aκούστε τι δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, 14:28