Από το πολεμικό σκηνικό που είχε στηθεί στο Σεφεριχισάρ στη Σμύρνη στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης, ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναμενόταν, απείλησε ξανά ευθέως την Ελλάδα.  

«Δεν αστειεύομαι, μην εξοπλίζετε τα νησιά!» είπε οργισμένος στην ομιλία του μετά τη λήξη της στρατιωτικής άσκησης «EFES 2022» που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακριβής μετάφραση των δηλώσεων του Ερντογάν έχει ως εξής:

«Αισθάνομαι λύπη που κάποιοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μερικοί Έλληνες πολιτικοί μιλούν παράλογα και αναφέρονται σε πράγματα αδιανόητα. Προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα χωρίς να υπολογίζουν ότι στο τέλος θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Ιστορίας, διότι δεν έχουν αρκετές δυνάμεις ακόμη κι αν βρουν υποστήριξη από άλλους. Καλώ την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να εφαρμόσει τις διεθνείς Συνθήκες. Δεν αστειεύομαι! Μιλάω σοβαρά!

Στην Ανατολική Μεσόγειο το Καστελλόριζο απέχει 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 600 χλμ. από τον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο να απαιτούν 40 χλμ. θαλάσσιες περιοχές. Θα πρέπει να προσέξει και η διεθνής κοινότητα, γιατί τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά.

Η Ελλάδα, που είναι μέλος της ΕΕ, συνεχίζει να καταπιέζει τις τουρκικές μειονότητες στη Θράκη και στη Ρόδο παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ από το 1999. Και έτσι αποδεικνύεται ότι εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά όταν μας κατηγορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια τούς καλούμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές διαβουλεύσεις, αλλά ούτε καν μας έχουν απαντήσει. Εμείς δεν καταπατάμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικά μας δικαιώματα.

Προειδοποιώ την Ελλάδα να μην κάνει αυτά που έκανε πριν από 100 χρόνια στηριζόμενη σε άλλους και να έρθει στα σύγκαλά της. Στο θέμα των νησιών που είναι εξοπλισμένα δεν θα κάνουμε πίσω.

Στο Κυπριακό, η Ε/Κ πλευρά δεν κάνει βήματα προς τη λύση, γι’ αυτό είναι αναπόφευκτο και δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά τη λύση δύο κρατών. Η Ε/Κ πλευρά, αντ’ αυτού, υποθάλπει τρομοκράτες.

Στην Αν. Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να δραστηριοποιηθεί στις δικές μας θαλάσσιες περιοχές».

Δείτε βίντεο από την άσκηση «EFES 2022»

 

 

 

 

Νωρίτερα, στην τακτική των συντονισμένων πυρών, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ομέρ Τσελίκ, γνωστός για τις προβοκατόρικες παρεμβάσεις του και ακραίες θέσεις του, σε ανάρτησή του στο Twitter προχώρησε σε μια ακραία επιθετική δήλωση: «Μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά».

 

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με την παρουσίαση 16 χαρτών που ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Αναλυτικά οι χάρτες

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, οι συνημμένοι χάρτες απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ’80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ’90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Η άσκηση «EFES 2022» και το τουρκικό κυβερνητικό δίδυμο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον ακροδεξιό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιχείρησε να στείλει μήνυμα ομοψυχίας και συμπόρευσης στα εθνικιστικά σχέδιά του. Πληροφορίες από την Άγκυρα φέρουν το κυβερνητικό δίδυμο να συναντήθηκε πριν από δύο ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο και να κατέστρωσε το σχέδιο της κοινής εμφάνισής τους με το μήνυμα ότι λειτουργούν σε μία γροθιά ή «η ισχύς εν τη ενώσει».

 

 

Δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες ο Μπαχτσελί αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα και απείλησε ευθέως την Ελλάδα, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδιώκει ένοπλη σύγκρουση με την Άγκυρα.

«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματά της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της», «Η ελληνική κυβέρνηση φταίει καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Έχει ευθύνες απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης που συγκυβερνά με το κόμμα Ερντογάν.

Το Σεφεριχισάρ βρίσκεται μεταξύ Σμύρνης και Κουσάντασι απέναντι από τη Σάμο, που είναι το πλησιέστερο ελληνικό νησί στις τουρκικής ακτές. Στο σόου πολεμικής υπερδύναμης που στήθηκε εξυπηρετώντας το μοτίβο της έντασης σε μια ευαίσθητη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας συμμετείχαν πάνω από 1.000 ξένα στελέχη από 37 χώρες και συνολικά περισσότεροι από 10 χιλιάδες στρατιώτες. Στην άσκηση, την οποία προβάλλουν με προπαγανδιστική ρητορική συνεχώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης με ρεπορτάζ και ζωντανές συνδέσεις, υπάρχει και το σενάριο της απόβασης σε νησί, πραγματικά πυρά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα 

Η Αθήνα συνεχίζει την εκστρατεία διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων με τη νέα ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, εκπέμποντας κοινά μηνύματα με αποδέκτη την Άγκυρα.  

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Λιθουανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, ωστόσο δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας» δήλωσε η ΠτΔ.

Από την Πρίστινα ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία οι διμερείς σχέσεις να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών.

«Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης