Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θυμίζει εποχή κατάρρευσης της ΕΣΣΔ»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 11:20
Σόιμπλε: «Η Ελλάδα θυμίζει εποχή κατάρρευσης της ΕΣΣΔ»
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση επί των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό πακέτο διάσωσης στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, το οποίο τίθεται προς ψήφιση σήμερα, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το «επείγον» της διαδικασίας.

Η υπερψήφιση του πακέτου, ωστόσο, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση θεωρείται αναμενόμενη, τη στιγμή που οι «αντάρτες» στο αντιπολιτευόμενο SPD ήταν λιγότεροι από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε σήμερα στα ΜΜΕ ότι προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης». Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση». Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση λέγοντας ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η εφαρμογή του προγράμματος έχει δώσει πρόοδο στην προσαρμογή, όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Έλληνες» τόνισε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι οι ανισορροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια».

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης... αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σήμερα όμως δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι σε περίπτωση απροόπτων «οι επιπτώσεις για όλη την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες».

SPD: «Μας λέτε να περιμένουμε και να δούμε»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, επιτέθηκε ευθέως στη γερμανική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης.

Το SPD έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει το πακέτο

Όσον αφορά στις αποφάσεις για την Ελλάδα, «αυτό που μας ζητάτε είναι να ψηφίσουμε, να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο Στάινμαϊερ. «Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριε Σόιμπλε» πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση «φοβάται τον λαό και δεν είπε την αλήθεια, ότι η κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς».

«Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη» κατέληξε απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 12:33