«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Πρέπει να παρθούν τώρα αποφάσεις ώστε να διαμορφώσουμε με τη στρατηγική μας τις συνθήκες που θα δώσουν οριστική, μακροχρόνια και βιώσιμη λύση». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας την υποεπιτροπή της Βουλής για το ελληνικό χρέος και την απομείωση του.

Ο κ. Σταθάκης μίλησε για εκρηκτική διάσταση που πήρε το χρέος κατά τη διάρκεια της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η μακροχρόνια επίλυσή του εξαρτάται από τρεις βασικούς καθοριστικούς παράγοντες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τον πληθωρισμό (πρέπει να προσεγγίσει τον μέσο όρο του 2%),
– τον ρυθμό ανάπτυξης(που έχει ως προϋπόθεση η δημοσιονομική σταθερότητα να είναι γύρω στο 2,5% με 3%) και
– τα πλεονάσματα (τα οποία δεσμεύονται για την απομείωσή του).

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση το 2015, έγινε μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2021, μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιες.

«Η μίνι αυτή αναδιάρθρωση του χρέους έδωσε μεγάλο όφελος στη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, και μία οικονομία που δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια τα επόμενα χρόνια επηρεάζει θετικά τους επενδυτές. Η νέα συμφωνία προβλέπει πιο ήπια προσαρμογή και επηρεάζει το σύνολο των στόχων για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, εκτίμησε ότι πρέπει να δοθεί «λύση για το χρέος έως τα Χριστούγεννα διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος (αποφυγής του αδιεξόδου)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης