Με συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση της παρουσίας των παρατηρητών στη Γεωργία και με το ρόλο του “έντιμου μεσολαβητή”, η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εγκαινιάζει τις αποστολές της στο εξωτερικό με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη στη Μόσχα.

Η ελληνική πρόταση, για την παραμονή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, για τους οποίους η εντολή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η κυρία Μπακογιάννη, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψηλά στην ατζέντα των δύο υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί και η πρόταση των προέδρων της Ρωσίας Μεντβένεφ και της Γαλλίας Σαρκοζί για τη λεγόμενη “νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφαλείας” , η οποία κατά την πρώτη “κρούση” της υπουργικής συνόδου στο Ελσίνκι, έτυχε ψυχρής υποδοχής από την αμερικανική πλευρά.

Με το επιχείρημα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια καλύπτεται από τους υπάρχοντες οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η ελληνική προεδρία ωστόσο υπό το φως της νέας αμερικανικής ηγεσίας, θα επιδιώξει την προώθηση του διαλόγου για τη νέα ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς υπάρχει η γενική εκτίμηση ότι έχουν υπεισέλθει νέες ορίζουσες για τον αναπροσδιορισμό της, όπως η πτώση του σοβιετικού μπλοκ και η παγκοσμιοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα στοχεύει να προχωρήσει στο διάλογο αυτό βήμα προς βήμα ξεκινώντας από το επίπεδο των μονίμων αντιπροσώπων στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη και αν αυτός ο διάλογος αποφέρει αποτελέσματα να αναβαθμιστεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, υψηλών αξιωματούχων και με απώτερη προσδοκία μια Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ή ακόμη και Αρχηγών Κρατών στην Αθήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης