Πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής υπέβαλαν ερώτηση στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, σχετικά με το πρόβλημα της φροντίδας και της προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. 

Συγκεκριμένα με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Μιχ. Κατρίνης, Απ. Πάνας, Ε. Λιακούλη, Γ. Αρβανιτίδης και Ν. Γιαννακοπούλου ζητούν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δήμοι στη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσω της παραχώρησης χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων, αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνουν ότι οι δήμοι αδυνατούν να βρουν χώρους δημιουργίας των αναγκαίων καταφυγίων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, παρά το ότι αποτελούν τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τονίζουν ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από το 2020 την επαναφορά της δυνατότητας παραχώρησης χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων σε δήμους για την ίδρυση και λειτουργία ενδιαιτημάτων αδέσποτων ζώων.

Παράλληλα αναφέρουν ότι με την επαναφορά της συγκεκριμένης δυνατότητας, θα δινόταν η δυνατότητα παραχώρησης σε ενδιαφερόμενους δήμους του καταφυγίου αδέσποτων ζώων που βρίσκεται στη θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984 σε δασική έκταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου.

Το zougla.gr με επιτόπιο ρεπορτάζ του είχε αναδείξει το ζήτημα:

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό

τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βορίδη

τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα

Θέμα: «Ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις»

Οι δήμοι της χώρας αδυνατούν να βρουν χώρους δημιουργίας των αναγκαίων καταφυγίων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, παρά το ότι αποτελούν τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς και τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων.

Με το Ν.3170/2003 δόθηκε η δυνατότητα παραχώρησης στους δήμους χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, δυνατότητα που καταργήθηκε με το Ν.4280/2014.

Η ΚΕΔΕ, με απόφαση του ΔΣ το 2020, αιτήθηκε την επαναφορά της δυνατότητας παραχώρησης χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων σε δήμους για την ίδρυση και λειτουργία ενδιαιτημάτων αδέσποτων ζώων, αξιοποιώντας  τη χρηματοδότηση  του προγράμματος «ΦιλόδημοςII».

Με την επαναφορά της συγκεκριμένης  δυνατότητας,  θα δινόταν η δυνατότητα παραχώρησης σε ενδιαφερόμενους δήμους του καταφυγίου αδέσποτων ζώων που βρίσκεται στη θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο, το οποίο δημιουργήθηκε το 1984 σε δασική έκταση.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όλα  τα προηγούμενα χρόνια δε χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να ρημάζουν, παρά το γεγονός ότι αιτήθηκαν την παραχώρηση  τους η Περιφέρεια Αττικής όσο και δήμοι της Αττικής.

Παρά την απόφαση της ΚΕΔΕ και το γεγονός ότι η δυνατότητα παραχώρησης  δασικών εκτάσεων  για την  ίδρυση  και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων από τους δήμους περιλαμβανόταν στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», όπως αναρτήθηκε στη διαβούλευση, το άρθρο αυτό απουσίαζε από το νομοσχέδιο που τελικά κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή για συζήτηση.

Σε μια συγκυρία που είναι δύσκολη η εύρεση των κατάλληλων χώρων και η αγορά εκτάσεων λόγω της έλλειψης πόρων, η νομοθετική και διοικητική αδράνεια είχε ως συνέπεια να μην ενταχθούν οι δήμοι στο πρόγραμμα  «Φιλόδημος ΙΙ» ώστε να χρηματοδοτηθούν για την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, αλλά και αν μην παραχωρηθεί σε ενδιαφερόμενους δήμους το υπάρχον καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο.

Επειδή σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ασκείται πληθώρα δραστηριοτήτων όπως κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.α., αλλά όχι και η λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων μετά από παραχώρηση στους δήμους

Επειδή η ΚΕΔΕ με σχετική απόφαση του ΔΣ αιτείται την επαναφορά της δυνατότητας αυτής ως την μόνη λύση για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των αδέσποτων  ζώων συντροφιάς

Επειδή, ως χώρα, οφείλουμε να ακολουθούμε  τις  κατευθυντήριες γραμμές  του Παγκόσμιου Οργανισμού για την υγεία των ζώων, αλλά και τον έλεγχο των πληθυσμών των αδέσποτων σκύλων, την περισυλλογή, υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο περιβάλλον.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :

Προτίθενται να παρέμβουν άμεσα νομοθετικά, ώστε να τροποποιηθεί καθυστερημένα το  άρθρο 23 του Ν4039/12και να διευκολυνθούν οι δήμοι στη δημιουργία  καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσω της παραχώρησης χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων, αξιοποιώντας την χρηματοδότηση του  προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»;

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι εγκαταστάσεις στην θέση Πάτημα στον Ασπρόπυργο, να παραδοθούν σε ενδιαφερόμενους δήμους και να αξιοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Απόστολος Πάνας

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης