Συμμαχίες στην Ευρώπη και διαύλους επικοινωνίας που θα κάνουν πιο ανώδυνο το… πικρό ποτήρι του Ασφαλιστικού, προσπαθεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Τα πρώτα μηνύματα από την Ευρώπη για την κυβερνητική πρόταση δεν προμηνύουν μία «αναίμακτη» διαπραγμάτευση​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κυβερνητική πρόταση, αν και δεν είναι τελική καθώς θα ακολουθήσει θυελλώδης – όπως προβλέπεται – διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εισέπραξε το ηχηρό «όχι» του συνόλου της αντιπολίτευσης, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να ακολουθεί για μία ακόμη φορά μοναχικό δρόμο.
Το Ασφαλιστικό τελικά δεν θα είναι μία «εύκολη ιστορία» έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των πολιτικών θέσεων για μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση». Με αυτόν τον ισχυρισμό επιβεβαίωσε ουσιαστικά το «κυνήγι» συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο να «προλάβει» τους τεχνοκράτες με μία εκ των προτέρων «σιωπηρή συμφωνία».

Βαρύ κλίμα

Τα πρώτα μηνύματα από την Ευρώπη για την κυβερνητική πρόταση δεν προμηνύουν μία «αναίμακτη» διαπραγμάτευση. Υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα «θέλω» των δανειστών και κυρίως από το ΔΝΤ που π.χ. χαρακτηρίζει παράλογη ως αντιπαραγωγική την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το Ασφαλιστικό τελικά δεν θα είναι μία «εύκολη ιστορία» έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος​«Έχουν ενημερωθεί οι θεσμοί, δεν έχουν συμφωνήσει, δεν έχουν διαφωνήσει, όλα βρίσκονται στο τραπέζι» δήλωσε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι κάποιοι από τους θεσμούς προσανατολίζονται σε μία πιο ακραία λογική για το Ασφαλιστικό.

Προσπαθώντας να αποκλείσει κάθε πιθανότητα υποχώρησης κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με μειώσεις και στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές, το Μαξίμου αναζητεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές που όμως δεν δόθηκε τη Δευτέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαστίγιο και καρότο

Προφανώς, η κυβέρνηση σε πρώτη φάση ξαφνιάστηκε, κάτι που φάνηκε και από την αντίδραση του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος στη συνέντευξή του συνέχισε την παράδοξη κυβερνητική στάση από τη μία να αναζητεί συμμαχίες και από την άλλη να καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον αυτών από τους οποίους ζητεί «χείρα βοηθείας», υπενθυμίζοντας διαρκώς την ευθύνη τους για το «ρήμαγμα των συντάξεων». «Οι κανίβαλοι δεν μπορούν να κάνουν τους τιμητές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

«Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης δεν έχει προηγούμενο»​ ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος

Σκληρή ήταν και η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου. «Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του Ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο».
Από την άλλη μεριά, βεβαίως, βασικό επιχείρημα του Μαξίμου παραμένει ότι μία σοβαρή αντιπολίτευση δεν μπορεί στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων να λέει στα πάντα «όχι» , πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχει να καταθέσει προτάσεις.

Προθεσμία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Χρονικό περιθώριο για τη ψήφιση του Ασφαλιστικού έχει δοθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης με επαφές στο εξωτερικό θα συνδράμουν στην αναζήτηση συμμαχιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο για ένα κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα ακολουθήσουν ταξίδια και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προς αναζήτηση συμμάχων.

Το Σαββατοκύριακο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρεθεί στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του υπουργό Εργασίας τον οποίο θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν για τη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνομιλίες στο Παρίσι με την ομόλογό του Μιριάμ Ελ Κομρί.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης