Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψηφοφορία.

Από την πρώτη ημέρα της συζήτησης, πάντως, έκλεισε οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία».

«Από αύριο το βράδυ η κυβέρνηση θα υποστεί μεγάλη ήττα. Γιατί αν δεν ισχύσει ο εκλογικός νόμος που προτείνει σε αυτές τις εκλογές, δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές. Αυτόν τον νόμο θα τον καταργήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.

Έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα άσκησε από το βήμα της Βουλής η πρώην γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει εξελιχθεί σε ένα νέο πολιτικό τζάκι και τσακώνεται με τη ΝΔ για τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ και οι δύο συμφωνούν στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, ψήφισαν όλοι μαζί το τρίτο μνημόνιο, ενώ συμφωνούν απόλυτα και στηρίζουν την επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καταλόγισε στη «συντηρητική παράταξη» ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής. Παράλληλα, κατηγόρησε την Κεντροαριστερά για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με τη συντηρητική παράταξη, ενώ -όπως είπε- το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι’ αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στον Μεσοπόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης