Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Αθήνα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, 00:16
Τελεσίγραφο Σόιμπλε στην Αθήνα
Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης (και η ρευστότητα), ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στροφή 180 μοιρών της Αθήνας στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα​
Επανέλαβε, δε, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί προϋπόθεση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του «για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου». 

«Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτό που είχε ήδη αποδεχτεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του ECOFIN. Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα». Τόνισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες με γρήγορους ρυθμούς, καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον να ολοκληρώσουμε αυτήν τη διαδικασία κατά τρόπο ώστε να μη ζημιώσει τη σταδιακή ανάκαμψη στην Ελλάδα».

«Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέδειξε το ζήτημα του συνταξιοδοτικού, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να εξετάσουν οι εταίροι.

Αποκρατικοποιήσεις και συνταξιοδοτικό

«Υπάρχει και το θέμα -συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με τη διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων- της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης» είπε ο κ. Σόιμπλε και επεσήμανε ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά και την Τετάρτη, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, όπως τόνισε, βρισκόταν προχθές και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση. «Αυτό όμως ήταν σύμπτωση» διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ δίνει βάρος ενόψει της αξιολόγησης στις διοικήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών αλλά και σε μια επαρκή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού​» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε«Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α΄ μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε -και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα- ότι αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά» υπενθύμισε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, για να προσθέσει ότι «το ΔΝΤ δίνει βάρος ενόψει της αξιολόγησης στις διοικήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών αλλά και σε μια επαρκή μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού» - και κατά συνέπεια την ανάγκη χρηματοδότησης και τη μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους.

«Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Προφανώς, αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και γι' αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει. Η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία επ' αυτού» συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.


«Αν καταργηθεί η Σένγκεν, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για την Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σόιμπλε κάλεσε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για μια κοινή λύση προκειμένου να προστατευτεί, όπως είπε, «η Σένγκεν και να μη διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση».

Ειδικά, πάντως, για τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Τουρκία, εξήγησε ότι τα χρήματα πρέπει να ζητηθούν από τα κράτη μέλη. «Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι, τότε πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους, π.χ. μια συμμαχία προθύμων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί αποκλειστικό πρόβλημα της Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι κατά τη συζήτηση με τον κ. Τσακαλώτο οι δυο τους συμφώνησαν ότι, εάν αναγκαστούν να κάνουν αυτό που έκανε η Σουηδία, εννοώντας την επαναφορά των ελέγχων διαβατηρίων στα σύνορα με τη Δανία, τότε «πολύ γρήγορα η Ελλάδα θα υφίστατο τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης».

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016, 14:27