Του Φώτη Τριάρχη

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί ο ανασχηματισμός με τις πολιτικές ζυμώσεις να εντείνονται μέρα με τη μέρα. Ο χρόνος για την ανακοίνωσή του μετρά αντίστροφα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από την Ιπποκράτους, αναφέρουν ότι όλα θα «κλειδώσουν» σε ιδιωτικό ραντεβού που θα έχουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος τις προσεχείς ημέρες. Οι διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης συνεχίζονται και μέσω τηλεφωνικών επαφών των δύο ανδρών, ενώ τόσο ο κ. Σαμαράς όσο ο κ. Βενιζέλος αναζητούν πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του αποκαλύπτει ότι επιδιώκει να δώσει κεντροαριστερό προσανατολισμό στη συγκυβέρνηση: «Εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπει στο νέο σχήμα και πρόσωπο της Κεντροαριστεράς, θα το επιδιώξω» σημειώνει με έμφαση, διαμηνύοντας ότι αναζητά  -όπως έχει γράψει ήδη το zougla.gr- και πρόσωπα εκτός στενού κοινοβουλευτικού ορίζοντα.

Πρόσωπα ευρύτερου κύρους και διακομματικής αποδοχής αναζητεί και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διατηρεί επικοινωνία με στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλειδί του παζλ του ανασχηματισμού, παραμένει πάντα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι πληροφορίες παραμένουν αντικρουόμενες ως προς την τύχη του: Άλλοι λένε ότι έχει ήδη διευθετηθεί η μετακίνησή του στην ΤτΕ στη θέση Προβόπουλου και άλλοι ότι δεν μετακινείται. Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασιστεί να αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ, αυτό θα γίνει μετά τις 11 του μηνός, οπότε και θα βρίσκεται στο Βερολίνο για την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Είτε, λοιπόν, ο ανασχηματισμός καθυστερήσει μέχρι τότε, είτε ανακοινωθεί, ο κ. Στουρνάρας θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο με την επιστροφή του από τη Γερμανία, εφόσον προκριθεί η απομάκρυνσή του. Πηγές του Μαξίμου έλεγαν πάντως πως ο αντικαταστάτης του δεν θα είναι ο Στ. Παπασταύρου, όπως φημολογείτο, καθώς ο Α. Σαμαράς τον θέλει δίπλα του στο Μαξίμου για να εξακολουθήσει να χειρίζεται το θέμα του χρέους με την τρόικα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να αναλάβει ο ίδιος το πόστο του ΥΠΟΙΚ, αφενός για να σηματοδοτήσει προσωπικά την στροφή στην πολιτική, αφετέρου για να μην «τσαλακωθεί» ο κ. Στουρνάρας, που σήκωσε το βάρος μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο για την στελέχωση των υπουργείων, όπως και οι εκλογικοί σχεδιασμοί του Α. Σαμαρά. Όπως έχει αποκαλύψει το zougla.gr, το μέγεθος του ανασχηματισμού είναι ευθέως ανάλογο με τον χρόνο που θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές ο Πρωθυπουργός: Αν πρόκειται για μίνι-ανασχηματισμό, οι εκλογές είναι κοντά. Αν είναι ριζικός με πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, τότε ο σχεδιασμός φτάνει ίσως και πέρα από την προεδρία της Δημοκρατίας, την άνοιξη του 2015.

Κρίσιμα θεωρούνται τα παραγωγικά υπουργεία όπως και τα θεωρούμενα «κοινωνικής πολιτικής», όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει ιδιαίτερο λόγο στην στελέχωσή τους. Όπως ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιδιώξει να πάρει περισσότερα υπουργεία αριθμητικά, αλλά να τα αναβαθμίσει ποιοτικά». Τούτο σημαίνει πρακτικά ότι ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να ορίσει πρόσωπα δική τους αποδοχής στα υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Εσωτερικών, να διατηρηθεί στο ΠΕΚΑ ο Γιάννης Μανιάτης και στο Μεταφορών ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και να διατηρήσει υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς σε κρίσιμα πόστα. Σ’ αυτή τη διαδικασία, πιθανόν να βγει χαμένος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει άλλο υπουργείο.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο νέο σχήμα θα μετάσχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι Κ. Τριαντάφυλλος, Γ. Ντόλιος, ενώ γίνονται προσπάθειες τόσο από την πλευρά Βενιζέλου όσο και από την πλευρά Μαξίμου να πεισθούν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ να ενταχθούν στο εγχείρημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης