Το τελικό συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα της «Campaign Manager» για τη «zougla.gr» στη δύσκολη περιφέρεια της Β’ Αθηνών είναι πως, αν διεξάγονταν οι εκλογές αυτήν την Κυριακή, τότε θα κέρδιζε το κόμμα των «αναποφάσιστων», στο οποίο ανήκει το 30% των ερωτηθέντων.

Συνήθως, οι πολιτικοί αναλυτές γράφουν πως η Β’ Αθηνών «βγάζει κυβέρνηση». Το δεύτερο συμπέρασμα από αυτήν τη δημοσκόπηση είναι πως οι ψηφοφόροι δεν είναι διατεθειμένοι να κατοχυρώσουν με την ψήφο τους την αυτοδυναμία, σε ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκ των αποτελεσμάτων προκύπτει πως η επόμενη Βουλή -και πάντα σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα- θα συγκροτείται από 6 κόμματα, αφού και σε αυτήν τη δημοσκόπηση το κόμμα των Οικολόγων φαίνεται να προσπερνά το εμπόδιο του 3% και να εισέρχεται στη Βουλή.

Ωστόσο, το εντυπωσιακότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιστέφει σε ποσοστό παλαιότερων εκλογικών αναμετρήσεων της τάξης του 5%, έχοντας καταναλώσει πολιτικά τη δυναμική που εμφάνιζε κατά τους πρώτους μήνες του 2008.

Τρίτο κόμμα στη Βουλή είναι σταθερά το ΚΚΕ, ενώ το κόμμα του ΛΑΟΣ κινείται σε οριακά ποσοστά σε μία μάλιστα περιφέρεια που κατά τεκμήριο του επέτρεπε να εμφανίζει μεγαλύτερη επιρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν προχωρήσουμε στη λεπτομερή εξέταση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, που διεξήχθη για λογαριασμό της «zougla.gr» αναφέρουμε την ταυτότητα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έρευνας.

Ταυτότητα της Έρευνας

– Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική έρευνα με προσωπικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

– Περιοχή έρευνας:  Η περιοχή έρευνας ήταν η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών.

– Μέγεθος δείγματος: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 829 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω.

– Χρόνος διεξαγωγής: Η έρευνα πεδίου διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 23-30 Ιανουαρίου 2009.

– Σταθμίσεις: Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2007 στη Β’ Αθηνών.

– Προσωπικό field: Εργάστηκαν 3 επόπτες και 15 ερευνητές για την τηλεφωνική έρευνα.

Η CAMPAIGN MANAGER ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ICC/ESOMAR ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΕΣΡ (ΑΡΙΘΜΟΣ 32)

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με καθαρή και όπως τεκμαίρεται και από άλλες έρευνες, με «μη αναστρέψιμη» διαφορά στη Β’ Αθηνών, με ένα ποσοστό που αγγίζει το 5%, ποσοστό που είναι ίδιο με τις πανελλήνιες μετρήσεις αυτής της περιόδου. Αυτό που εξάγεται, ωστόσο, σαν συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων είναι πως σε μία εκλογική περιφέρεια εξόχως λαϊκή, που πλήττεται άμεσα από την οικονομική κρίση, η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια δεν πιστώνεται καθ’ ολοκληρία στο ΠΑΣΟΚ, ενώ χρεώνεται στο ακέραιο στην Κεντροδεξιά και τη Νέα Δημοκρατία.

Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος φαίνονται να είναι από τα χαμηλότερα που είχε τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την περιφέρεια. Παραμένει δηλαδή το ζητούμενο ως προς την τελική επιλογή στην οποία θα προβεί ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος στις επερχόμενες εκλογές. Με λίγα λόγια, ένα 30% των πολιτών φαίνεται να «ζυγίζει» την ψήφο του και να διατηρεί μέχρι τέλους το δικαίωμα να ψηφίσει, ανάλογα με τις τελικές τοποθετήσεις των κομμάτων εξουσίας ως προς το κύριο ζήτημα που τον απασχολεί που είναι η οικονομία.

Το ποσοστό του 29,9% που είτε δεν έχει αποφασίσει, είτε δεν πιστεύει στα υφιστάμενα κόμματα, είτε απλά δηλώνει πως δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, είναι πολύ μεγάλο και άρα υπό ομαλές συνθήκες μπορεί να κρύβει και εκπλήξεις ως προς την τελική τοποθέτησή του.

Ας παρακολουθήσουμε τώρα πώς προλογίζει την έρευνα η επικοινωνιολόγος και διευθύνων σύμβουλος της «Campaign Manager», κ. Έλενα Χάρη, η οποία σχολιάζει στη συνέχεια και έναν προς έναν τους πίνακες των αποτελεσμάτων.  

Ας δούμε τι αναφέρει η κ. Χάρη για τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εκτινάσσεται στο 4,6%, ενώ πριν από ένα εξάμηνο, τον Ιούνιο 2008 και τα δύο κόμματα ήταν στην πρόθεση ψήφου στο 25,1%. Αυτή η σημερινή μεγάλη διαφορά προκύπτει από τη διαρροή ψηφοφόρων που έχει η ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό της τάξης 5,8%, ενώ ακριβώς πριν από 6 μήνες το ποσοστό της διαρροής ήταν 1,5%.

Επίσης, το 10,9% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΝΔ είναι σε «αναμονή», καθώς τώρα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Ακόμη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα εξάμηνο ήταν στο 9%, του ΚΚΕ 10,3% και του ΛΑΟΣ 6,3%.

Σαφές είναι το προβάδισμα των δύο πρώτων βουλευτών και υπουργών στη Β’ Αθήνας, κ.κ. Μεϊμαράκη και Σπηλιωτόπουλου και ακολουθούν στην 1η πεντάδα ο κ. Χατζηδάκης, η κ. Πετραλιά, ενώ την 5η θέση μοιράζονται οι μη υπουργοποιήσιμοι βουλευτές, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης