Βουλή: Παραμένουν οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 00:29
Βουλή: Παραμένουν οι αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Με αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου, ότι έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του δημοσίου, συνεχίστηκε την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την πώληση του 66% των μετοχών του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει αρνητική όσον αφορά στην ιδιωτικοποίησης της ΑΔΜΗΕ, ενώ βουλευτές από τη συμπολίτευση συμφωνούν για την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων ως προς τις δεσμεύσεις και τον έλεγχο του ιδιώτη επενδυτή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Αθανάσιου Πετράκου, προειδοποίησε κυβέρνηση και επενδυτές, να μην επιχειρήσουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Για εμάς, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν ισχύει. Είμαστε απολύτως σαφείς. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την ιδιωτικοποίηση. Απευθυνόμαστε και στην κυβέρνηση και στους επενδυτές στους οποίους λέμε να μην έρθουν».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, αντέτεινε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα, «είναι αυτό που ανακοινώθηκε πριν ένα χρόνο από την τρικομματική κυβέρνηση για την αξιοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα 20 χρόνια».

Παράλληλα απέρριψε τα επιχειρήματα ότι το δημόσιο δεν θα μπορεί αν ασκεί κανένα έλεγχο στον ιδιώτη επενδυτή αφού θα έχει το μειοψηφικό πακέτο του 34% των μετοχών.

Όπως είπε, «το 34% που είναι η καταστατική μειοψηφία, σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα που προβλέπονται από το νόμο» και πρόσθεσε ότι «για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να συμφωνήσει και το 34%».

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο αλλά με την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ενώ τόνισε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχουν να κάνουν με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Όπως επεσήμανε, «τα εμπορικά τιμολόγια έχουν ήδη απελευθερωθεί και αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει δικαίωμα ανά εξάμηνο να πηγαίνει στη ΡΑΕ και να ζητάει αυξήσεις ανεξάρτητα αν δεν το έκανε το προηγούμενο διάστημα».

Ο κ. Παπαγεωργίου αντέκρουσε και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ ενώ διευκρίνισε ότι η αποτίμηση που έκανε ηGoldman Sachs ήταν χωρίς στοιχεία.

«Η αποτίμηση θα γίνει από τους οικονομικούς συμβούλους της ΔΕΗ η οποία και θα έχει την ευθύνη όλης της διαδικασίας του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που θα γίνει σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Η αποτίμηση που έκανε η Goldman Sachs δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη ΔΕΗ ούτε με την πολιτεία. Προφανώς ως διεθνής σύμβουλος έκανε την αποτίμηση για να ενημερώσει τους πελάτες της. Δεν ζήτησε στοιχεία αλλά και να ζητούσε δεν θα της δίναμε», είπε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη περαιτέρω ασφαλιστικών δικλείδων επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και ΕμπορίουΓιώργος Βλάχος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πράγματι χρειάζεται εκσυγχρονισμό το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πράγματι χρειάζονται επενδύσεις. Όμως, πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Λέμε ναι στο 34% των μετοχών του κράτους, αλλά πρέπει αυτό το ποσοστό να είναι απολύτως θωρακισμένο. Αλλιώς, θα μπούμε σε περιπέτεια. Πρέπει να διασφαλιστεί, όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και η απρόσκοπτη ηλεκτρική τροφοδοσία του κράτους. Δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να είναι εξαρτώμενο το κράτος μας. Είναι σκληρές και ύποπτες οι εποχές και τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στη τύχη του». Και ο κ. Βλάχος συνέχισε λέγοντας:

«Λέμε ότι η ΡΑΕ θα έχει καθοριστικό ρόλο. Η πορεία της όμως, έχει για μένα πολλά ερωτηματικά γιατί έχουμε δείγματα γραφής της.Ως προς την αποτίμηση, ο ΑΔΜΗΕ έχει μια περιουσία. Ποιός την κοστολογεί ποιος ελέγχει αν τόσα δίνω, τόσα κάνει; Πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε αυτό αλλιώς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα».

«Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει αρχή και τέλος. Βήμα βήμα να δούμε ποιος παρεμβαίνει και ποιος ελέγχει αν αυτή η πορεία δεν είναι καθαρή. Εδώ δεν είναι απλά μια επένδυση. Είναι επένδυση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και πρέπει να ξέρουμε που τη δίνουμε, για ποιο λόγο και κυρίως ποιος κρατά τα κλειδιά της ασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Βλάχος, ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, να καταθέσει στους βουλευτές ενημερωτικό σημείωμα με τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις που θα έχει ο ιδιώτης επενδυτής και θα αποδεικνύει, όπως είπε, ότι διασφαλίζονται πλήρως, τα δικαιώματα του δημοσίου, με το μειοψηφικό ποσοστό του 34%.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μουσουρούλης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας:

«Όλοι ζητάμε ισχυρούς θεσμούς και αυστηρή εποπτεία και δεν εκχωρούμε στο ΣΥΡΙΖΑ την αγάπη για τη πατρίδα».

Διευκρινήσεις ζήτησαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης και Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.
Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω αποσαφηνίσεις για το πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση από ιδιώτη επενδυτή έστω και αν, όπως είπε, θα έχει τον έλεγχο η ΡΑΕ.

«Το θέμα της αποτίμησης είναι πολύ σοβαρό. Από το αντίτιμο που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα κριθεί και το πραγματικό μέλλον της ΔΕΗ. Αν θα μπορεί να καλυτερέψει τους δείκτες της για να πάρει δάνειο ή θα καταρρεύσει. Γιατί αν συνεχίσει έτσι με λόγια του αέρα, δεν σώζεται η ΔΕΗ. Πρέπει να μπει στο σχέδιο η δέσμευση ότι όποιος ιδιώτης αγοράσει τις μετοχές θα τηρήσει το 10ετές πρόγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας έκανε λόγο για ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα και ζήτησε να αποσαφηνιστούν τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και πόσο παρεμβατικός και αποτελεσματικός θα είναι ο έλεγχος των δικτύων από τη ΡΑΕ.

Απαράδεκτη και σκανδαλώδη χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι ΑΝΕΛ τόσο δια της εισηγήτριας Ραχήλ Μακρή, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Για «ξεπούλημα του τεράστιου ενεργειακού δικτύου της χώρας» μίλησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Αντίθετη στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε η εισηγήτρια τηςΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ο έλεγχος και η κυριότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό δημόσιο.

«Στόχος της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, είναι να εξασφαλιστεί ακόμα φθηνότερη ενέργεια στους μονοπωλιακούς ομίλους», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θα βυθίσει στο σκοτάδι ακόμα περισσότερα λαϊκά στρώματα που αγκομαχούν τώρα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

«Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει ούτε για το δημόσιο ούτε για τους καταναλωτές», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014, 00:29