«Ξεκινήστε άμεσα την ανάκτηση από τους αγρότες των 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη», ζητά με νέα της επιστολή η Κομισιόν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη.

Επισημαίνει μάλιστα ότι μέχρι τις 5 Ιανουαρίου θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης των πρώτων ποσών από τους 700.000 αγρότες που ωφελήθηκαν μέσω των «μαιμού» αποζημιώσων που δόθηκαν το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα ζήτημα, που εδώ και καιρό η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διαχειριστεί αναζητώντας πίστωση χρόνου, χωρίς ωστόσο να την παίρνει.

Έπειτα από τη νέα ήττα της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, το οποίο απέρριψε προ ημερών την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η Κομισιόν έστειλε νέα επιστολή, με την οποία ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «προβεί στις ενέργειες ανάκτησης των 424 εκατ. ευρώ που κρίθηκαν ως παράνομες ενισχύσεις».

«Απαντήστε μας ως τις 5 Ιανουαρίου για το τι ακριβώς ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να ανακτήσετε τα ποσά», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. Μπροστά στην επιμονή των Βρυξελλών, την Πέμπτη υπήρξαν έκτακτες συσκέψεις στο υπουργείο, που προσπαθεί πάντα κερδίσει χρόνο μέσα από νομικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προφανής πολιτική αυτοκτονία θα ήταν να αρχίσουμε τώρα να ζητάμε πίσω χρήματα από αγρότες», απαντά στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση που εξέδωσε πριν από δύο εβδομάδες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επαναλαμβάνει τις αρχικές του θέσεις ότι τα ποσά δεν αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές αλλά ήταν κρατικές ενισχύσεις, ότι νοθεύτηκε ο ανταγωνισμός, ενώ δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα να εξαιρεθούν από την ανάκτηση ποσά 180 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ποσά που αφορούσαν τις εισφορές που είχαν καταβάλλει το 2009 στον ΕΛΓΑ οι αγρότες.

Η ελληνική πλευρά υποστήριζε από την αρχή ότι στα 424 εκατ. ευρώ του πακέτου Χατζηγάκη συμπεριελήφθησαν και τα 180 εκατ. ευρώ των αγροτικών εισφορών. Επομένως, αφού τα 180 εκατ. ευρώ ήταν ούτως ή άλλως χρήματα των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούσε να μην ανακτηθούν.

Ωστόσο, στην απόφασή του το Δικαστήριο δεν δέχεται το ελληνικό αίτημα: Συμφωνεί μόνο η Ελλάδα να κάνει χρήση των ποσών του κανονισμού De Minimis για το 2009 (περίπου 75 εκ. ευρώ) προκειμένου να δικαιολογήσει μέσω αυτών αντίστοιχα χρήματα που καταβλήθηκαν στους αγρότες μέσω του πακέτου Χατζηγάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης