Την έλλειψη εθνικής συνεννόησης, το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης και την κρατούσα κακή νοοτροπία για την επιχειρηματικότητα, την εργασία και τις επενδύσεις, θεώρησε, πρωτίστως, υπεύθυνα για την μακρόχρονη παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποτελεί βαρίδι για την πρόοδο της οικονομίας».

Μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) για την «Αξιολόγηση της Οικονομικής Ελευθερίας», ο κ. Χατζηδάκης είπε, ότι το δικό μας μνημόνιο είναι η μοναδική περίπτωση που περιόρισε την οικονομική ελευθερία και αυτό σχετίζεται με την υπερφορολόγηση, ενώ επέρριψε ευθύνη και στην τρόικα «που ανέχεται τέτοιες τακτικές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη και σήμερα, τόνισε, η λέξη επιχειρηματικότητα ταυτίζεται με το μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να καταπιεί βατράχια» για να μείνει στην εξουσία, αλλά με αυτή την νοοτροπία «δεν θα δούμε Θεού πρόσωπο».

«Έχουμε τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα περάσουμε τις εξετάσεις των αγορών», γι΄ αυτό χρειαζόμαστε «πολιτική αλλαγή και αλλαγή νοοτροπίας».

Στο ίδιο τραπέζι, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέπτυξε την πολιτική που έβγαλε γρήγορα το νησί από το μνημόνιο: «Εμείς ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη πολιτική, στοχεύσαμε στη μείωση των δαπανών ως προς τα δημόσια οικονομικά, που μας επέτρεψε να μην αυξήσουμε τη φορολογία και σήμερα μάλιστα κάνουμε σημαντικές φοροελαφρύνσεις» τόνισε, για να προσθέσει ότι τώρα έχουμε έναν από τους πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που ξεπερνάει το 4%. «Επιλέξαμε τον δρόμο του ορθολογισμού και με αυτό θα συνεχίσουμε», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την Ελλάδα, ήταν πολύ προσεκτικός και αρνήθηκε να κρίνει την πολιτική, αλλά δήλωσε, ερωτηθείς από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), «ότι η Ελλάδα οδεύει σε έναν δρόμο που θα την οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Έχει περάσει πολλά και έχει τα εχέγγυα να προχωρήσει».

Ως προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, είπε ότι «χρειάζεται χρόνο για να αποκατασταθεί και από τους επενδυτές και από τους αξιολογητές. Η Κύπρος, μετά από 40 υποβαθμίσεις της οικονομίας της, έχει φτάσει πάλι στην επενδυτική βαθμίδα με άλλες 40 αναβαθμίσεις».

Τόνισε πάντως, ότι στην ΕΕ όλες οι χώρες υποφέρουν από κάποιο έλλειμμα στους δείκτες οικονομικής ελευθερίας και ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι δύσκολες και κάθε χώρα πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες πολιτικές.

Αναφερόμενος στο βρετανικό πρότυπο του κυπριακού κράτους, είπε ότι «ήταν ένας καλός μηχανισμός που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της εισβολής και την ένταξη στην ΕΕ, αλλά χρήζει βελτίωσης. Δεν είναι πολύ ευέλικτος μηχανισμός, αλλά από την άλλη εξασφαλίζει την ομαλή συνέχεια των υπηρεσιών του κράτους».

«Η Κύπρος έχει αποχαιρετίσει το μνημόνιο, γιατί έχει εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Χαμηλότεροι φόροι, χαμηλότερες δαπάνες, άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι και η φιλοδοξία της ΝΔ. Όταν με ρωτούν ποια είναι η ουσία του οικονομικού σας προγράμματος, απαντώ: Θα εφαρμόσουμε αυτό που εφαρμόζεται στην Κύπρο» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως προς τα θετικά σχόλια των Ευρωπαίων για την έξοδο από το τελευταίο οικονομικό πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε, ότι «οι Ευρωπαίοι είναι βέβαιοι για δύο πράγματα σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση. Πρώτον, ότι καταπίνει βατράχια, με την υιοθέτηση διαφόρων μέτρων και έτσι έχουν ήσυχο το κεφάλι τους μετά τα πειράματα του 2015 και την ίδια στιγμή είναι βέβαιοι ότι μ΄ αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει προοπτική για επενδύσεις και ουσιαστική ανάπτυξη. Γι΄ αυτό ζητάμε πολιτική αλλαγή. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι να αποκτήσουμε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Λίγο νωρίτερα, στο πλαίσιο της ημερίδας του ΚΕΦΙΜ για την «αξιολόγηση της οικονομικής ελευθερίας» έγιναν τρία εργαστήρια: Για το μέγεθος του κράτους, για το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα και τρίτον, για το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς.

Πρόκειται για την επεξεργασία της νέας πρωτοβουλίας του ΚΕΦΙΜ, «Ελλάδα 2021 ατζέντα για την ελευθερία, για την ευημερία» με στόχο «την αποτύπωση συγκεκριμένων και κοστολογημένων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη τετραετία, να επανέλθει στην ανάπτυξη και να ανακτήσει τη χαμένη της αισιοδοξία» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ, Αλέξανδρος Σκούρας.

«Εμείς θα πρέπει να προωθήσουμε τις προτάσεις μας στην πολιτική ελίτ» είπε ο κ. Σκούρας, σημειώνοντας ότι «ποντάρουμε, αφ΄ ενός στο ότι υπάρχει διάθεση από ευρύτατο πολιτικό φάσμα της χώρας για μία πραγματική μεταρρύθμιση της Ελλάδας, αφ΄ετέρου, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ να τις δεχθούν».

«Στο επίκεντρο της ατζέντας μας θα βάλουμε τη δημοσιονομική και τη φορολογική πολιτική» πρόσθεσε, ενώ οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις θα παρουσιαστούν το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Το ΚΕΦΙΜ αυτοπροσδιορίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που διεξάγει έρευνες και μελέτες σε συνεργασία με διεθνή ινστιτούτα, με σκοπό την αύξηση της οικονομικής ελευθερίας και ευημερίας και δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης