του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιείται η Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παιχτεί η τελευταία πράξη του ελληνικού δράματος, καθώς, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Παρά την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου, ζητούμενο για τους εταίρους παραμένουν οι αριθμοί και οι ημερομηνίεςΟ πρωθυπουργός επεσήμανε σε μήνυμά του το πρωί ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, τα μηνύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι δυσοίωνα, καθώς οι πιστωτές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προβούν σε ουσιαστικές υποχωρήσεις σχετικά με τα «θέλω» τους. Ζητούμενο για τους εταίρους παραμένουν οι αριθμοί και οι ημερομηνίες στον απόηχο του τελεσιγράφου Λαγκάρντ για πληρωμή της δόσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στα τέλη Ιουνίου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κορυφωθούν οι επαφές μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για το ελληνικό ζήτημα καθώς και οι διεργασίες στο παρασκήνιο για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων δεν υπάρχουν τα χρήματα για την κάλυψη της συγκεκριμένης δανειακής υποχρέωσης προς το Ταμείο, εντείνοντας έτσι την κατάσταση αβεβαιότητας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ζητείται ρευστό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μετά το χθεσινό Eurogroup δεν είναι ενθαρρυντικά, παρά την αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι έχει υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος, με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές να βρίσκονται μακριά από την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης ύψους 7,2 δις ευρώ. Ήδη, φαίνεται να εξετάζεται σοβαρά μια νέα παράταση του προγράμματος, η οποία απλώς μεταθέτει το πρόβλημα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, ένα από τα πιθανά σενάρια αφορά στη χορήγηση νέας παράτασης, ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς, για την εκταμίευση των 7,2 διςΕάν η Ελλάδα δεν λάβει το συγκεκριμένο ποσό, τότε είναι πολύ πιθανό να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τη δόση του 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Χθες ο Dijsselbloem άφησε, για πρώτη φορά, ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής τρίτης παράτασης του προγράμματος στήριξης προκειμένου να εκταμιευθούν τα 7,2 δις.

Πάντως, ένα από τα πιθανά σενάρια αφορά στη χορήγηση νέας παράτασης, ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς, για την εκταμίευση των 7,2 δις. Ακόμη, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δήλωση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους, αντίστοιχης με εκείνης που υπήρξε το 2012 επί Στουρνάρα.

Τα μέτρα που πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Σύμφωνα με το κείμενο θέσεων που παρουσίασε χθες στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τα εξής μέτρα:

  • εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για το διάστημα 2015-2025
  • ανεξαρτητοποίηση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και των τελωνειακών αρχών
  • εποπτεία του κρατικού προϋπολογισμού από ανεξάρτητη αρχή
  • μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης
  • απελευθέρωση αριθμού αγορών και υπηρεσιών
  • μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (ενίσχυση της αξιολόγησης, μείωση του μη εργοδοτικού κόστους, ενοποίηση του μισθολογίου).

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε τη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την κατάρτιση, την εφαρμογή και τον έλεγχο περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που αφορούν:

  • στην καταπολέμηση της διαφθοράς
  • στην απελευθέρωση του κλάδου των κατασκευών και του εμπορίου
  • στην υλοποίηση one-stop επιχειρηματικών κέντρων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις
  • στην εξυγίανση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εξαντλείται ο χρόνος

Πάντως, τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για τη ρευστότητα της χώρας. Μόνο χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «έφυγε» από τις τράπεζες 1 δις ευρώ, ενώ μέσα στην εβδομάδα «φτερά έκαναν» περισσότερα από 1,5 δις ευρώ.

Έτσι, η ρευστότητα μέσω του ELA οριακά επαρκεί και προς αυτήν την κατεύθυνση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ παρείχε στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα 1,1 δις, με το όριο να έχει ανέβει στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δις.

Aισιοδοξία από το Μαξίμου

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Σε μήνυμά του το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης