Τη στιγμή που η τρίωρη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο δεν απέδωσε καρπούς, όπως άλλωστε προεξοφλούσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά την είσοδό τους στο κτήριο όπου πραγματοποιούνταν οι διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε την είδηση της βραδιάς, αποκαλύπτοντας ότι την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ένα δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου φέρνει στο φως νέα πρόταση των δανειστών, περί παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος έως το τέλος του 2015.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ ΤουσκΣύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, από κύκλους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας, προσφέροντας «ανάσα», στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία παρατηρεί με αμηχανία τις εκροές καταθέσεων να «πνίγουν» τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, εξακολουθεί -προσώρας- να υφίσταται, όπως σημείωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν ότι η κλεψύδρα αδειάζει, θέτοντας ως σημείο μηδέν το τέλος του μήνα.

Βαρουφάκης: «Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς»
 
Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι τα υφεσιακά μέτρα δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια στη λήψη μέτρων».

«Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών ή καλύτερα αρχηγών κρατών»«Ήρθαμε κοντά με τους θεσμούς. Οι μικρές μας διαφορές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν έλλειψη συμφωνίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη πρόταση που εφόσον γίνει αποδεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα των τελευταίων ετών», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο Γιάννης Βαρουφάκης αποκάλυψε μία «καινοτόμα πρόταση»,που κατέθεσε η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα επιστρέψει σε ελλείμματα.

«Μία από τις μεγάλες αγωνίες που έχουν οι εταίροι μας είναι μήπως κάποια κυβέρνηση εκτρέψει τον προϋπολογισμό. Μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και προτείναμε ένα πλαίσιο παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που θα συνδυάζεται με αυτοματοποιημένο σύστημα και θα γίνεται άμεση μείωση όλων των δαπανών του δημοσίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη την ιστορική στιγμή κάλεσε τους εταίρους να προβούμε σε μία γρήγορη διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών ή καλύτερα αρχηγών κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς, αλλά είναι αρκετός για αμοιβαία επωφελή λύση», κατέληξε.

 
Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, στρέφοντας τα βέλη της προς την ελληνική πλευρά, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε «ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε με αόριστες φράσεις. Πρέπει να έρθουν απτές προτάσεις. Να είναι αξιόπιστες αυτές οι προτάσεις».

Ντάισελμπλουμ: «Δυστυχώς έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος»

«Δυστυχώς κατά τις σημερινές εργασίες διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία μέχρι στιγμής. Ωστόσο είναι ακόμη δυνατό να υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

«Εργαζόμαστε βάσει της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο αυτής υπήρξαν δύο ειδών ευεξίες: Να επιτρέψουμε στους θεσμούς να δουν τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να κινηθούν βάσει αυτής, και να αντικατασταθούν κάποια μέτρα από ανανεωμένες προτάσεις. Κάναμε χρήση αυτών των στοιχείων χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής σύγκλιση», πρόσθεσε.



«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας, είναι δικό της θέμα να προβάλλει νέες προτάσεις και να προσεγγίσει τους θεσμούς. Η κλεψύδρα αδειάζει, έχουμε ελάχιστο χρόνο μέχρι τα τέλη του μηνός και η Αθήνα πρέπει να σημειώσει πρόοδο ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση για την ίδια και την ευρωζώνη» κατέληξε.


Έκκληση Μοσκοβισί: «Συμφέρον όλων η ακεραιότητα του νομίσματος»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί από τη δική του πλευρά σημείωσε ότι «συζητήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με έναν στόχο: να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. Είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του νομίσματός μας» ενώ απηύθυνε έκκληση «στην ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Die Zeit: Πρόγραμμα 12 δισ. χωρίς ΔΝΤ

Όπως αναφέρει το γερμανικό Μέσο, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προτείνουν ένα σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, μέχρι τον Δεκέμβριο 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το βράδυ της Πέμπτης, διέψευσαν το δημοσίευμα της Die ZeitΣτο πλαίσιο αυτό, τα 10,9 δισ. ευρώ που είχαν μείνει στον EFSF και προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ τους ερχόμενους μήνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε εκδόσεις Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου για άλλα 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούν να απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα χρησιμοποιήσουν ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη φάση, αλλά αναμένεται να συμμετάσχει στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ό,τι αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το βράδυ της Πέμπτης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν το δημοσίευμα.

Μαξίμου: «Ο λαός ξέρει ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια»

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, κάνουν λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν, είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…», σημειώνουν.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης – Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης