Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η προσοχή όλων στρέφεται στο Λουξεμβούργο όπου συνέρχεται αυτή την ώρα το Eurogroup, με όλες τις πλευρές να διατηρούν πάντως χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα της Ελλάδας.

«Στόχος σήμερα να αντικατασταθεί η ασυμφωνία με μια αποτελεσματική συναίνεση» δήλωσε ο Γ. ΒαρουφάκηςΟ υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε ήδη από χθες την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία και ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα τεθούν οι βάσεις για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ενώ το πρωί της Πέμπτης, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε τελεσίγραφο στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του ΔΝΤ». Τόνισε μάλιστα ότι η η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει την 1η Ιουλίου αν δεν πληρώσει τη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά να τονίζει ότι ο επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάζουν μια μορφή δήλωσης για το ελληνικό χρέος.

Βαρουφάκης: Να υπάρξει ουσιαστική συναίνεση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι σήμερα θα παρουσιαστούν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Σκοπός είναι να αντικατασταθεί η επώδυνη ασυμφωνία με ουσιαστική συναίνεση» είπε χαρακτηριστικά.

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε περαιτέρω βήματα από την Ελλάδα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την Αθήνα περαιτέρω βήματα από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος.

«Το επόμενο βήμα για μια βιώσιμη και αξιόπιστη συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά» δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. 

«Ελπίζω ότι θα έρθουν με περισσότερες προτάσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε (σε μια συμφωνία), όμως είμαι πολύ απαισιόδοξος» ότι θα υπάρξει αυτή σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.



Σόιμπλε: «Η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας»

 
Να προβεί σε νέες υποχωρήσεις κάλεσε την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι «η όποια κίνηση γίνει, πρέπει να έρθει από την πλευρά της Ελλάδας», προσθέτοντας πως η Αθήνα «πρέπει να κάνει κάτι από αυτά που έχει δεσμευτεί».


 
Παράλληλα, τόνισε ότι προς το παρόν Ελλάδα και δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι «προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, βάσει του τρέχοντος προγράμματος».

Τέλος, αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.

Λαγκάρντ: Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι αν υπάρχουν καλές προτάσεις

«Για εμάς έχει επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Αυτή είναι η ευθύνη που έχουμε απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Αν υπάρχουν προτάσεις με απτά αποτελέσματα, μπορούμε να τα εξετάσουμε. Επομένως μπορούμε να είμαστε και αξιόπιστοι και ευέλικτοι. 

Έχουμε κάποια ευθύνη απέναντι στα 188 μέλη από τη Σενεγάλη έως την Ελβετία. Αν υπάρχουν καλές προτάσεις είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε και να αναθεωρήσουμε» ήταν οι δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup

Με… Βατερλό απειλεί ο Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, δήλωσε πως δεν επιθυμεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μια επανάληψη της μάχης του Βατερλό, κάνοντας μνεία στη σημερινή 200ή επέτειο της ιστορικής ήττας της Γαλλίας.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία και δεν έχω καμία όρεξη να επιστρέψουμε στην εποχή του Βατερλό, όταν οι Ευρωπαίοι παρατάχθηκαν απέναντι σε ένα μόνο κράτος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία και πολιτική βούληση.

«Η σημερινή συνάντηση μπορεί να μην καταλήξει σε συμφωνία, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια συνάντηση που θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία, αν δεν μπορούμε να τη βρούμε σήμερα. Θα προσπαθήσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε» πρόσθεσε..

Νούναν: Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup

Δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για μια θετική έκβαση στο σημερινό Eurogroup, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκεαλ Νούναν.

Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει αισιοδοξία για τη σημερινή συζήτηση, ενώ αποκάλυψε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καταρτίσει έκτακτα σχέδια ώστε να αντιμετωπίσει τα «απόνερα» ενός ενδεχόμενου Grexit. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει και ο χρόνος και ο χώρος ώστε να υπάρξει συμφωνία.

«Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Βαρουφάκης. Αν υπάρχουν λογικές προτάσεις, θα τις συζητήσουμε» δήλωσε με τη σειρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Σταμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup, χαρακτήρισε την κατάσταση «πάρα πολύ δύσκολη».

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Twitter/ Associated Press

Διαβάστε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης