Το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική πάγια είναι προσανατολισμένη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, έστειλε από το Φόρουμ για τον Διάλογο των Πολιτισμών που διεξάγεται στη Ρόδο (Rhodes Foroum: Dialogue of Civilizations), ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το φόρουμ αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια η κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει στο μεγάλο αίτημα μιας πιο ειρηνικής διεθνούς έννομης τάξης, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει πάρει πολλές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που προωθούν τον πολυμερή διακανονισμό των εκκρεμών ζητημάτων.

Κάνοντας ειδική μνεία για τη σημασία του Φόρουμ, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «στη Ρόδο έχουμε συστήσει ένα σύστημα περιφερειακής σταθερότητας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο οποίο συμμετέχουν ήδη παραπάνω από 20 κράτη της Ευρώπης και του Αραβικού Κόσμου» και τόνισε πως «ανάλογη είναι η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει στοιχείο κι αυτός της προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη διεθνή έννομη τάξη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την ανάγκη μιας δίκαιης και ισότιμης διεθνής τάξης. «Εξακολουθεί πάντα να παραμένει επίκαιρο το θέμα για μια πιο δίκαιη και ισότιμη διεθνή τάξη, καθώς επίσης η επίλυση σημαντικών εκκρεμών προβλημάτων, όπως στη δική μας περιοχή το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Φόρουμ της Ρόδου για τον Διάλογο των Πολιτισμών (Rhodes Forum dialogue of civilazations 2018-DOC), οι εργασίες του οποίου άνοιξαν σήμερα με θέμα την ενίσχυση του διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη και θα συνεχιστούν και αύριο, συμμετέχουν πάνω από 300 εκπρόσωποι από όλους τις ηπείρους. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Γουινέας, ο αναπληρωτής υπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκτάνοφ, εκπρόσωποι από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αμερική), το μέλος της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα Μάριο Λόπεζ – Ρολντάν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και συζητούν για την παγκόσμια διάσταση του ζητήματος της πολυμερούς διπλωματίας, με έμφαση τις προκλήσεις για την ασφάλεια και τη συνεργασία και για μια πιο δίκαιη οικονομική και διεθνή τάξη.

Στην ομιλία του ο Γιόσκα Φίσερ τόνισε την ανάγκη πολυμερούς συνεργασίας. Αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ είναι χώρα-κλειδί στον σημερινό κόσμο, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά χρειάζονται τη συνεργασία. Ο Μάριο Λόπεζ Ρολντάν επισήμανε πως δεν υπάρχει μόνο μία λύση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνοντας πως πολυμέρεια σημαίνει «να ακούς». Ο πρωθυπουργός της Γουινέας υπογράμμισε με τη σειρά της ανάγκη ενός πολυμερούς διεθνούς συστήματος συνεργασίας. «Θέλουμε ένα βιώσιμο σύστημα για την κρίση και όχι δόγματα. H απάντηση είναι η πολυμέρεια τόσο ανάμεσα στα κράτη της Αφρικής όσο και με τις άλλες ηπείρους» τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα ο Βλάντιμιρ Γιακούνιν, πρόεδρος του Φόρουμ, ανέφερε πως η πολυμέρεια είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστούν τα πιο ουσιώδη παγκόσμια προβλήματα. «Ελπίζουμε κάθε κράτος να επιδιώξει την ευημερία, είναι ουσιαστικό για την ειρήνη» ανέφερε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζάτσιν Λιν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως μια κατάσταση «win-win» είναι εφικτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών είναι προγραμματισμένα να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η δυνατότητα επίτευξης ευρωαταλαντικής και ευρασιατικής ειρήνης και ασφάλειας, οι προκλήσεις για τη Δημοκρατία και οι οικονομικές ανισότητες και ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης