Η ανακοίνωση Ρουσόπουλου για εξεταστική επιτροπή. Ποιοι οδήγησαν τη Δικαιοσύνη στο διασυρμό. Η πολιτική συναλλαγή και η ωμή παρέμβαση.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις και να ακυρώσει τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης μετά και τα χθεσινά ραγδαία γεγονότα, η κυβέρνηση δια στόματος Θόδωρου Ρουσόπουλου ανακοίνωσε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την κυβερνητική απόφαση προκάλεσε η πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά υποβολή παραίτησης από το Δικαστικό Σώμα των εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση.

Το ΠΑΣΟΚ με επίσημη ανακοίνωση του, καταθέτει στη Βουλή, πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα εξετάσει την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο εισαγγελείς με επιστολή τους προς τους Προϊσταμένους τους, Κυριάκο Καρούτσο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, εξηγούν πως η παραίτησή τους οφείλεται στην μη μεταβίβαση του φακέλου της υπόθεσης στη Βουλή, παρότι προέκυψαν σαφώς ευθύνες υφυπουργών. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η λέξη «υφυπουργών» αναγράφεται στην επιστολή ιδιοχείρως και με εμφανές το ίχνος προηγούμενης διαγραφής λέξεως που θα μπορούσε θεωρητικά να ήταν «Υπουργών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως οι υφυπουργοί και υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι οι Απόστολος Φωτιάδης και Γιώργος Δρυς του ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, καθώς και οι Πέτρος Δούκας, Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόωρες εκλογές

Η εσπευσμένη ανακοίνωση από την κυβέρνηση επιτρέπει, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, να τεθεί εκ νέου το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Η λειτουργία Εξεταστικής Επιτροπής σημαίνει πως δεν παραγράφονται τα όποια αδικήματα από πολιτικά πρόσωπα. Άρα, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός καταφύγει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεν θα κατηγορηθεί για συγκάλυψη του σκανδάλου.   

Οξύτατη Αντιπαράθεση

Η αιφνιδιαστική για την Κυβέρνηση παραίτηση των δύο εισαγγελέων που αποτελεί σαφή ομολογία εξάρτησης της Δικαιοσύνης από πολιτικά κέντρα, αλλά και προδίδει την διάθεση εκ μέρους της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να «καπελώσει» τους δύο δικαστικούς λειτουργούς, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά παντός ηθικού και φυσικού υπευθύνου για την παραίτηση των εισαγγελέων. Η μήνυση, εάν υποβληθεί, θα στρέφεται και κατά των Κυριάκου Καρούτσου και Γιώργου Σανιδά.

Σχεδόν αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της Αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χατζηγάκη, και του ζήτησε να μην αποδεχθεί τις παραιτήσεις και να ζητήσει από τους δύο εισαγγελείς να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Για πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη έκανε λόγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οξύτατη ήταν η τοποθέτηση του νομικού και στελέχους του Συνασπισμού, Φώτη Κουβέλη, που μίλησε για «φαινόμενα θεσμικής κατάρρευσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης που έχει να συμβεί από την περίοδο της Χούντας».

Νέος γύρος σεναρίων

Την ίδια στιγμή άρχισε μία χιονοστιβάδα σχολίων και αναλύσεων σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία σχετικά με την δραματική εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, που προδίδει αν μη τι άλλο, μετωπική σύγκρουση εντός του Δικαστικού Σώματος δύο αντιλήψεων, με αντικείμενο την ανεξαρτησία του Θεσμού και με επιπτώσεις στην αξιοπιστία της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για πρώτη φορά από την έκρηξη του σκανδάλου του Βατοπεδίου άφησε εμμέσως, αλλά σαφώς, το ενδεχόμενο παραίτησής του, πυροδοτώντας νέο γύρο φημολογίας, ενώ επανήλθαν στα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων ειδήσεων τα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.

Οι πάντες ωστόσο συμφωνούσαν χθες βράδυ πως η ενέργεια των δύο εισαγγελέων εξέθεσε την Κυβέρνηση, αφού άφησε διάχυτη την εντύπωση πως υπήρξε μεθοδευμένη προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης Βατοπεδίου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εν μέσω αυτού του πολιτικού χάους δημοσιοποιήθηκε και μακροσκελής επιστολή του Ηγουμένου Εφραίμ, ο οποίος σαφέστατα εκθέτει συνολικά την πολιτική ηγεσία καταλήγοντας ότι δεν μπορεί υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και κρατικοί λειτουργοί να είναι αφελείς και να έχουν παραπλανηθεί, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει να πλανάται το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν «λεπτομέρειες» για την υπόθεση που γνωρίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης