Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας με τους δανειστές, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

​Σύμφωνα με πληροφορίες, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα για τα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο διαχείρισής τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του μαραθωνίου διαπραγματεύσεων, διάρκειας 10 και πλέον ωρών, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «κάναμε πρόοδο σε όλα σχεδόν τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σήμερα), το πολύ ως τα χαράματα της Δευτέρας». Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα κόκκινα δάνεια και τα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2017-18.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα για τα κόκκινα δάνεια και τον τρόπο διαχείρισής τους, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη απελευθέρωση και πώλησή τους σε ξένα funds. Σημαντική απόκλιση παρατηρείται και στο θέμα των επικουρικών συντάξεων από τη στιγμή που το κουαρτέτο έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών. Το οικονομικό επιτελείο καλείται πλέον να καταλήξει σε σειρά μέτρων, ύψους 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά στο ασφαλιστικό.

Το πλεόνασμα που γίνεται… έλλειμμα

Παράλληλα, το κουαρτέτο ασκεί πίεση για νέα μέτρα στον τομέα του δημοσιονομικού, απορρίπτοντας τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, επισημαίνοντας ότι το Δημόσιο έχει κηρύξει άτυπη… στάση πληρωμών σε αρκετούς προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητεί αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Παράλληλα, επιμένει στην περικοπή των δημοσίων δαπανών με «ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Μεγάλα προβλήματα στη διαπραγμάτευση συνεχίζει να προκαλεί η στάση του ΔΝΤ, το οποίο υπολογίζει διαφορετικά τα ελλείμματα: π.χ. 0,5% το 2016, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ και όχι στο 3,5% που προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης