Εμπλοκή με τους Φιλανδούς προέκυψε το απόγευμα του Σαββάτου, ως προς την ομαλή εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας, απεφάνθη να μην εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Άλεξ Στουμπ να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και τον κάλεσε να αποσυρθεί, μπλοκάροντας έτσι το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας -έστω και βασικής.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αντιμετωπίζει τριγμούς στο εσωτερικό της, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, το αντιευρωπαϊκό κόμμα «True Finns», απείλησε με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν παραβλεφθεί το αίτημα για «βέτο» στη διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών», ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προθέσεις της εν λόγω χώρας είχαν γίνει γνωστές και νωρίτερα, όταν ο ίδιος ο γραμματέας της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες «δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτό το σημείο»Από τη μεριά του, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ, εμφανίζεται αρνητικός στο να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με μια συμφωνία, ακολουθώντας την σκληρή διαπραγματευτική τακτική της Γερμανίας, η οποία αποτυπώνεται στη στάση και στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το απόγευμα, ο Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Το είδος της εντολής δεν είναι δημόσιο και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν θα τη συζητήσει δημόσια», επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της φινλανδικής αντιπροσωπείας Κάισα Αμαράλ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι προθέσεις της χώρας είχαν γίνει πάντως γνωστές νωρίτερα, όταν ο ίδιος ο γραμματέας της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες «δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτό το σημείο».

Φιλανδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πάντως πως είτε η φινλανδική κυβέρνηση θα υποκύψει στις πιέσεις, είτε θα ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης του ESM.

Η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες που τηρεί τη σκληρότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το YouGov αποτυπώνεται το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών τάσσονται υπέρ του Grexit.

Υπενθυμίζεται πως και το 2012, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το 2ο πακέτο της Ελλάδα, η χώρα είχε παρέμβει και πάλι, ζητώντας περισσότερες εγγυήσεις για να «ανοίξει η κάνουλα».

Την ίδια περίοδο η Βουλή της Σλοβακίας είχε καταψηφίσει το 2ο δάνειο και το ζήτημα διευθετήθηκε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης