Ως ημίμετρα και αναποτελεσματικά χαρακτηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην εγκληματικότητα -και όχι στην «οπαδική βία»- ο γνωστός ποινικολόγος και πρώην Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη δυνατότητα που παρουσιάζεται για την εξυγίανση και την εκκαθάριση ενός υπόγειου συστήματος, που λυμαίνεται τον αθλητισμό. Και όχι μόνο.

Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και εν τέλει, την απόφαση της Κυβέρνησης να οδηγήσει σε λουκέτο τις αναμετρήσεις των ομάδων, έως τον Φεβρουάριο. Η σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι φαινομενικά είναι η καταδρομική επιδρομή χούλιγκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στου Ρέντη, με συνέπεια ένας 31χρονος να παλεύει για τη ζωή του, στο περιθώριο αγώνα βόλεϊ. Εύλογα όμως ανακύπτει το ερώτημα: Το γιατί η εφαρμογή των μέτρων, αφορά αποκλειστικά… αγώνες ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το modus operandi και η «πρώτη γραμμή» των στρατών που λυμαίνονται τον υγιή αθλητισμό αποτελούν στοιχεία τα οποία ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες, με τη «μαύρη» -και δραματικά αυξημένη- λίστα των νεκρών να επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προ 20ετίας με το εικονικό σφράγισμα των Συνδέσμων, ήταν ανεπαρκή. Και οι πρόσφατες εξαγγελίες περισσότερο θυμίζουν κακή ανάμνηση, παρά σύνθημα για εκκαθάριση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πανούσης εξηγεί ότι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση, «τα έχουμε ξαναδεί, τα έχουμε ξανακούσει, τα έχουμε ξαναδοκιμάσει. Δεν βοηθούν, είναι αναποτελεσματικά».

Ο έμπειρος ποινικολόγος υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για «καθαρή ανάσα» της κοινωνίας και του αθλητισμού, ξεχωρίζοντας την οπαδική βία, από την τέλεση αδικημάτων, όπως στην περίπτωση του Ρέντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε δύο μήνες είναι μια ευκαιρία να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση για να κάνει τις… άλλες δουλειές, όπως την εξυγίανση του συστήματος των θυρών – συνδέσμων, να ξεκόψει τον υπόκοσμο από τον αθλητισμό, να δει τι είναι αυτό το οργανωμένο έγκλημα –γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα κανονικό, όχι οπαδική βία. Τι είναι αυτό το σύστημα, αυτή η δομή με αυτούς τους αρχηγούς, τους εκτελεστές, τότε, ναι. Έχει κάποιο ενδιαφέρον».

«Δεν πήγε ο 18χρονος και πήρε την φωτοβολίδα, κάποιος την είχε και είπε σε ποιο χρόνο θα βγουν» 

Αναφερόμενος στον βαρύ τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από την καταδρομική επιδρομή, ο κ. Πανούσης σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν τα λεγόμενα «τάγματα εφόδου».

«Επειδή υπάρχει πλήθος ανώνυμων στους αγώνες, μέσω των διαφόρων θυρών και συνδέσμων έχουν φιλοχωρήσει άτομα όχι με την ευχή των προέδρων. Μπήκαν άτομα μέσα, τα οποία κάνουν… άλλη δουλειά. Εφόσον μας καλύπτει το ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, μπορούμε και κινούμαστε μέσα στο πλήθος και μπορούμε να βρούμε ένα χώρο να βάλουμε όπλα, μπορούμε να διακινήσουμε ναρκωτικά, μπορούμε να χτυπήσουμε την αστυνομία, μπορούμε να βρούμε ασυλία. Έρχονται ακροδεξιοί – φασίστες – εγκληματίες από άλλες χώρες οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτή την ιστορία τέλεσης αδικημάτων κατά τη διάρκεια αγώνων, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη. Αυτό έχει δομή. Δεν πήγε ο 18χρονος στου Ρέντη, πήρε τη φωτοβολίδα και την έριξε στον αστυνομικό. Κάποιος την είχε, την έκρυψε, είπε σε ποιο χρόνο θα βγούνε, πώς θα κρυφτούν. Είναι μια μορφή στρατού, μια μορφή οργανωμένης επιδρομής», σημείωσε.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με παιδαρέλια που κάνουν μαγκιές – Έχουμε να κάνουμε με εξοπλισμένους που μπορούν να ανοίξουν κεφάλια»

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη της Κυβέρνησης να προσεγγίσει το θέμα όχι πολιτικά, αλλά επιστημονικά, καλώντας ειδικούς ώστε να διαπιστώσει το πώς λειτουργεί το φαινόμενο του «μεταχουλιγκανισμού» στην Ελλάδα.  «Το 2022 είχαμε δολοφονία, το 2023 δολοφονία, συν απόπειρα δολοφονίας. Πάει να πει ότι δεν περιορίζεται το φαινόμενο με αυτά τα μέτρα. Πάντα αυτά τα μέτρα με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών δε σημαίνουν τίποτα, αντιμετωπίζεις την εγκληματικότητα επειδή δεν θα πάει ο φίλαθλος στο γήπεδο;», διερωτήθηκε ο κ. Πανούσης, συμπληρώνοντας ότι τα γεγονότα, συνδέονται μεταξύ τους.

«Και μόνο που διέρρευσαν ότι υπήρχε ο διοικητής της ΚΥΠ σημαίνει ότι έχουν καταλάβει ότι δεν είναι θέμα τάξης, είναι θέμα ασφάλειας. Όταν έρχονται άνθρωποι από άλλες χώρες για να τελέσουν εγκλήματα στην Ελλάδα -στον χώρο του αθλητισμού όπως έγινε με τους Κροάτες, Σέρβους, Ιταλούς- όταν γίνονται καταδρομικές επιθέσεις όπως στου Ρέντη, σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με παιδαρέλια που κάνουν μαγκιές. Έχουμε να κάνουμε με εξοπλισμένους που μπορούν να ανοίξουν κεφάλια. Δεν είναι οι παλιοί κλασικοί χούλιγκανς μιας ομάδας. Έβαλαν σε κρυψώνες τα όπλα», δήλωσε.

«Ούτε κατά διάνοια η παρουσία της ΕΛΑΣ στα γήπεδα»

Αρνητικός για την παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας εμφανίζεται ο γνωστός ποινικολόγος και πρώην Υπουργός, εξηγώντας τους λόγους. «Ούτε κατά διάνοια η παρουσία της ΕΛΑΣ στα γήπεδα. Εφόσον μια ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη της τήρησης της τάξης στο γήπεδο, πάει να πει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Δεν μπορεί να έχουμε όλο ανεύθυνους. Όπως και πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη η διοργανώτρια αρχή και οι ομάδες, πρέπει να είναι υπεύθυνες και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Να μην ξεκινάει το γαϊτανάκι “όχι φταίμε εμείς, όχι η πολιτεία”. Άρα όχι ΕΛΑΣ μέσα στα γήπεδα, αλλά κάποιος να είναι υπεύθυνος», ανέφερε.

«Χωρίς διαφάνεια το σύστημα λειτουργεί υπόγεια, όταν το σύστημα λειτουργεί υπόγεια, να τα αποτελέσματα»

Καλή τη πίστει ο κ. Πανούσης αναμένει το πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα, ζητώντας, ωστόσο, διαφάνεια, ιδίως ως προς το κομμάτι που αφορά στους Συνδέσμους. «20 χρόνια λένε ότι οι σύνδεσμοι θα γίνουν Λέσχες με καθαρό ποινικό μητρώο, μετά λένε ένας Σύνδεσμος κατά ομάδα. Δεν κάθεται πουθενά η δουλειά, είναι μπερδεμένη η ιστορία, δεν τους καθαρίζουν. Έχουν φανέλες των συνδέσμων, όχι της ομάδας. Έχουν φτιάξει κάτι προβληματικό, θέλει εκκαθάριση, διαφάνεια. Δηλαδή, ποιοι είναι όλοι αυτοί, πώς βρίσκουν τα λεφτά, πώς ζούνε, πώς μεταφέρονται. Χωρίς διαφάνεια το σύστημα λειτουργεί υπόγεια, όταν το σύστημα λειτουργεί υπόγεια, να τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Πηγή: thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης