Τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προτείνοντας αφενός νέο ρόλο για το κράτος που πρέπει να είναι ο υπηρέτης του πολίτη και αφετέρου επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» προτείνει πέντε πυλώνες στήριξης της οικονομίας που συνοψίζονται στα εξής:
– Στήριξη μόνο στις τράπεζες που το έχουν ανάγκη
– Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών
– Στήριξη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων
– Στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης
– Στήριξη των ανέργων ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιακά και αύξηση του επιδόματος
Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί μείζονος σημασίας τεκμήριο για τη δημοκρατία την απόλυτη διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η ατιμωρησία έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών κάτι που προκαλεί κρίση θεσμών.
Ο κ. Παπανδρέου μιλά για πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων κράτους- Εκκλησίας, με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία του ενός από τον άλλο.
ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να είναι αντίθετος σε πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη βάση επιμέρους συμφωνιών με γνώμονα την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς.
Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με τις απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η ελεύθερη αγορά
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο. Αυτό που κατέρρευσε στη Γουόλ Στριτ είναι ο μύθος ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Η αγορά είναι χρήσιμη εφόσον υπηρετεί με κανόνες τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον. Είναι άκρως επικίνδυνη όταν είναι ασύδοτη και κυρίαρχη» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η Ευρώπη
Για τον Γιώργο Παπανδρέου ο προσανατολισμός της νέας Ευρώπης πρέπει να είναι η μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας σ’ ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης- Πράσινης και Κοινωνικής Προστασίας.
Για την κρίση που δημιούργησαν οι σαθρές δομές της αγοράς και του κράτους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, ότι η συγκέντρωση πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής εξουσίας, που ποτέ άλλοτε δεν είχε δει η ανθρωπότητα, αιχμαλώτισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε βαθμό που αν δεν τους καταργεί, τους υπονομεύει.