Στην αριστεία και στο φθόνο τον οποίο υπάρχει στους ανθρώπους εστίασε σε ομιλία του στην τελετή απονομής των βραβείων αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που φιλοξενήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η αριστεία πρέπει να είναι για μας τους Έλληνες αυτονόητη. Πρέπει, όμως, να αποβάλουμε τον φθόνο προς τους άριστους» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της και στη συνέχεια εξήγησε το νόημα της παρουσίας του στην εκδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η πρώτη αναφορά στην αριστεία απαντάται στην ελληνική γραμματεία: «Το “αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων’’ είναι φράση του Ομήρου και ακούστηκε για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα» και πρόσθεσε : «Δεν αρκεί όμως να μιλάμε για την αριστεία, δεν αρκεί να διακρίνουμε τους αρίστους. Πρέπει να δίνουμε σε κάθε άνθρωπο, και ιδίως σε κάθε νέο άνθρωπο, τη δυνατότητα να γίνει άριστος. Να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβολή της κοινωνίας και της πολιτείας. Για να μπορούν όλοι να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία».

«Η αριστεία είναι θέμα ικανοτήτων. Δεν είναι προνόμιο αρχόντων και κατεχόντων. Για να είμαστε πραγματικά εραστές και συνειδητοί οπαδοί της αριστείας όμως, πρέπει να αποβάλουμε τον φθόνο από μέσα μας. Είναι ένα χαρακτηριστικό που πολύ έχει δοκιμάσει τον λαό μας ανά τους αιώνες. Πρέπει να έχουμε πραγματικά τη γενναιότητα να αναγνωρίζουμε στον καθέναν αυτό που μπορεί να κάνει και να προσφέρει και όχι να φθονούμε κάποιον επειδή είναι ικανότερος από εμάς. Όταν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, θα καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες τούτο: το να έχεις τη γενναιότητα να αναγνωρίζεις στον άλλον την αριστεία, είναι κι αυτό ένα είδος αριστείας» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης