Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής, την ερχόμενη Τετάρτη, και το πολιτικό σκηνικό θυμίζει τοπίο στην ομίχλη.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπούΤο Χρηματιστήριο υπέστη κραχ επί 4 συνεχόμενες ημέρες, τα spreads εκτινάχθηκαν στα επίπεδα του 2010, οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμών στέλνουν μηνύματα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, οι ξένοι οίκοι και τα διεθνή ΜΜΕ διατυπώνουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και προειδοποιούν ανοιχτά.

Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως τους 180 βουλευτές για την 29η Δεκεμβρίου, ενώ τα σενάρια διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τελευταίο δείχνει την έξοδο στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο συγκρότησης μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», που θα ορίσει και ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015. Ένα ενδεχόμενο που πιθανώς δελεάσει ανεξάρτητους βουλευτές ή και κομματικά ενταγμένους, και οδηγήσει στη λύση του πολιτικού (και οικονομικού) αδιεξόδου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος, παρότι εκλεγμένος πρωθυπουργός με 44%, είχε κάνει πίσω και οδήγησε τη χώρα σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο τον Νοέμβριο του 2011.

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού τάχθηκε και ο «παπανδρεϊκός» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, όπως και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής. Υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της επίσπευσης των εθνικών εκλογών τάχθηκε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μερικές εβδομάδες νωρίτερα και οι «8» ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα μια τέτοια προοπτική. «Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ο Σαμαράς του 2014 δεν θα γίνει Παπανδρέου του 2011» λένε.

Στο κυνήγι των 180, πάντως, το Μαξίμου έμαθε και ένα καλό νέο: ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Νταβρής δήλωσε πως θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφωνεί προσωπικά σε βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνοι του κλείνουν το τηλέφωνο! Επανέλαβε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να βρει τόσους όσους φαντάζεται, με οποιοδήποτε μέσον, είτε με εκβιασμούς είτε με πιέσεις είτε με εξαγορές είτε με δώρα είτε με οποιαδήποτε μέθοδο».

ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου δείχνουν να μην ανησυχούν τόσο για το ενδεχόμενο να βρει η κυβέρνηση τους 180, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο και οδεύουμε σε εθνικές εκλογές, όσο για την εικόνα πολυγλωσσίας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ακραίες δηλώσεις στελεχών του που έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με την επίσημη γραμμή του κόμματος προκαλούν πονοκεφάλους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε αίφνης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δραχμής, ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ «να έχει τρία και τέσσερα διαφορετικά και εναλλακτικά πλάνα».

Επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λίγες ώρες μετά τον Νίκο Παππά, που δήλωσε ότι δεν θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ μονομερείς αποφάσεις, επανήλθε χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη θεωρία ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Τι είναι αυτά τα πράγματα; Αυτό είναι ανακάλυψη των 2-3 τελευταίων χρόνων επί μνημονιακών καθεστώτων» είπε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ η διάσπαση είναι δεδομένη πλέον. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς εκτός ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου και τους «παπανδρεϊκούς» που συντάσσονται μαζί του, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δεν ασχολούμαστε». Απαντώντας, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου Γιώργος Ελενόπουλος τόνισε: «Είναι αλήθεια ότι οι καθαρές θέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν συνηθίσει να φυτοζωούν στη θολούρα». «Αντί να εκτίθενται» πρόσθεσε, «καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων» και κατέληξε: «Για συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι για παζάρια». Παράλληλα, διαψεύδει ότι επίκειται συνάντηση Παπανδρέου-Τσίπρα.

Σε εκδήλωση υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Πεταλωτής κατονόμασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως υπαίτιο για την «ανυπαρξία και τη γύμνια» του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε δε ότι «δεν υπάρχει σήμερα ΠΑΣΟΚ που να εκφράζει τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο και αυτό πρέπει να το ξαναφτιάξουμε». Στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής της κίνησης των «75» Μιχάλης Καρχιμάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αρνήθηκε πεισματικά τον διάλογο «προσχωρώντας ακόμη πιο βαθιά στον δεξιό εναγκαλισμό του Σαμαρά». Μίλησε επίσης για «μεθοδευμένη ανατροπή του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και από εσωτερικούς και από εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης