Τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δίχως ωστόσο να καταλήξει σε κάποια απόφαση, αναμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν κατέθεσε στο Eurogroup της Τρίτης εγγράφως τη νέα πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι η κατάθεση των νέων προτάσεων θα γίνει την Τετάρτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλείται δήλωση ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα μας είπε ότι “ίσως την Τετάρτη” θα καταθέσει νέα πρόταση».

Μετά το τέλος του Eurogroup νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρός του, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς». Επιβεβαίωσε επίσης ότι την Τετάρτη θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ώστε να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τον ESM.

Με μισή ώρα καθυστέρηση, στις 19.30 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης, κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, καθώς αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα.

Οι δηλώσεις των συμμετεχόντων στο Eurogroup

Θέμα εμπιστοσύνης και ανάγκη για ουσιαστικές και σαφείς μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα οποιασδήποτε νέας οικονομικής βοήθειας, το κεντρικό μήνυμα των υπουργών Οικονομικών προς την ελληνική κυβέρνησηΘέμα εμπιστοσύνης και ανάγκη για ουσιαστικές και σαφείς μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα οποιασδήποτε νέας οικονομικής βοήθειας ήταν το κεντρικό μήνυμα των υπουργών Οικονομικών προς την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ξεκαθάρισε ότι λεφτά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Και όπου πρόγραμμα, σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως απορρέει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση, η αποπομπή Βαρουφάκη δεν βελτιώνει επ’ ουδενί το κλίμα καχυποψίας της Ευρώπης απέναντι στην Αθήνα, καθώς ζητούμενο δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι προτάσεις και η πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς για την επίτευξη συμφωνίας. Στην πλειονότητά τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ζητούμενο είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι περισσότεροι δεν εμφανίζονται θετικοί σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενδεικτική είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας, ο οποίος χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή ενδεχόμενο «κούρεμα».

Ansa: Ο Τσίπρας θα ζητήσει δάνειο 7 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ζητήσει σήμερα δάνειο 7 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία σε μία συμφωνία-γέφυρα, αποκαλύπτει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

Με αυτά τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει τις άμεσες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της (ΔΝΤ).

Την ίδια στιγμή η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung παρουσιάζει την ελληνική πρόταση με την οποία πάει σήμερα σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα.

Άφιξη Τσακαλώτου

Γερούν Νταϊσελμπλούμ

Πιερ Μοσκοβισί

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Janis Reirs (Υπουργός Οικονομικών Λετονίας)…

Βάλντις Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος της Κομισιόν)

Πιερ Κάρλο Παντοάν

Διαβάστε επίσης: