Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 20.00 το βράδυ της Κυριακής η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς του ΔΝΤ το παρών έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις.

Βασικό σταθμό αποτελούν τα stress test των τραπεζών και η επόμενη αξιολόγησηΣύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον στόχο της Ελλάδας για έξοδο από το μνημόνιο μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Με βάση τις ίδιες πηγές, η σημερινή συνάντηση δεν θεωρείται το «τέλος του δρόμου», αλλά «εντάσσεται» στο πλαίσιο του «ξεκάθαρου στόχου» που έθεσε η κυβέρνηση και για τη «διαμόρφωση του πλαισίου για την επόμενη μέρα, μιας νέας σχέσης (με το ΔΝΤ) και μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα, χωρίς μνημόνιο».

Δύο «βασικοί σταθμοί» για το επόμενο διάστημα θεωρούνται τα stress test των τραπεζών και η ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και για τους οποίους πιστεύεται ότι η Ελλάδα «θα αντεπεξέλθει» και θα «προχωρήσει μπροστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κλείσιμο της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου, ώστε να δρομολογηθούν μέχρις τις 20 Δεκεμβρίου όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με αντικείμενο την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και τα πιθανά επόμενα βήματα, η κα Lagarde συνεχάρη τους Έλληνες αξιωματούχους για τη «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας» και τους ενθάρρυνε για την αποφασιστική εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Η ίδια επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προγράμματος.

Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κα Λαγκάρντ μάς συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ΄ αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Πρόταση για χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης

Αναφορικά με την πρόταση Λαγκάρντ για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης, η ελληνική πλευρά αναμένεται να την «αρνηθεί ευγενικά». Θα ξεκαθαριστεί η βούληση της κυβέρνησης για αποδέσμευση από το ΔΝΤ μετά την επόμενη αξιολόγηση, ενώ θα παρουσιασθεί τεκμηριωμένα ο προγραμματισμός για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της διετίας 2015-2016.

Η Ελλάδα αναμένεται να αρνηθεί την πρόταση για χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης
Θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πως απαιτείται η ύπαρξη αποθέματος κεφαλαίων σε περίπτωση που ένα αρνητικό σοκ στις αγορές δυσχεράνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η προληπτική γραμμή στήριξης αποτελεί στοιχείο ενθάρρυνσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, αλλά και δίχτυ ασφάλειας, εάν κάτι στο πολιτικό περιβάλλον ή στις αγορές αλλάξει δραματικά.

Για την ελληνική κυβέρνηση, το ιδανικό θα ήταν η προληπτική γραμμή στήριξης να προέλθει από την Ευρώπη και τον ESM, αλλά και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου πλαίσιο στενής εποπτείας και τριμηνιαίων ελέγχων.

Το σημείο-κλειδί για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απεμπλοκής από το ΔΝΤ είναι τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου και από τα οποία πιστεύεται πως θα προκύψουν ελάχιστες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.

Μετά τα stress test η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα απομείνουν και τη διαγραφή τους από το χρέος, αλλά και την «προκαταβολική» λήψη των επιστροφών ύψους 10 δισ. ευρώ από τα SMPs και ANFAs, δηλαδή των κερδών που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που δεν μετείχαν στο PSI.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι «η Ευρώπη είναι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας και ότι με αυτούς πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα», σημειώνοντας πως χωρίς τον παράγοντα ΔΝΤ η πολιτική διαπραγμάτευση πτυχών του εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα δρομολογήσει η κυβέρνηση θα είναι πιο εύκολη μελλοντικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης