Με το τελεσίγραφο των Βρυξελλών να εκπνέει, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ για παράταση της δανειακής σύμβασης, υπό όρους, (conditionality) με στόχο τη σύγκλιση του Eurogroup την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Eξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγέςΗ διαρροή για την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος επιβεβαιώθηκε μετά και τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τον επίτροπο Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα στο «έγγραφο Μοσκοβισί» που παρουσιάστηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος / μνημονίου», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις διαρροές, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, καθότι και ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει plan b, θα ζητήσει:

-Παράταση έως τον Αύγουστο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όπως για παράδειγμα ότι δεν θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και οι εταίροι θα δεσμεύονται για συνέχιση της χρηματοδότησης.

-Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους αλλά θα θέσει και όρους οι οποίοι περιλαμβάνονταν στο περίφημο «κείμενο Μοσκοβισί» που ήταν έτοιμος να υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

-Την αποδοχή δύο μέτρων από το «πακέτο» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αυτά θα αφορούν τις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες δεν θα επιφέρουν περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος.

Πρόκειται για έναν ελιγμό της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, να κερδίσει χρόνο σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι Βρυξέλλες και ταυτόχρονα να μη γίνει πλήρως αποδεκτό το «κείμενο Ντάισελμπλουμ» που απορρίφθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

Πιθανότατα, η κατάθεση αιτήματος -ώστε να γίνει την Παρασκευή έκτακτο Eurogroup- να επιταχύνθηκε εξαιτίας της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ που θα αποφασίσει τη συνέχιση ή όχι της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Tι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «όλοι θα είναι ικανοποιημένοι» με το κείμενο για τη χρηματοδότηση, συμπληρώνοντας ότι βλέπει πιθανή συμφωνία με την ευρωζώνη. Παράλληλα χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «ταραχώδεις».

To Bloomberg μεταδίδει ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να ζητήσει παράταση της δανειακής συμφωνίας για έξι μήνες. Το πρακτορείο επικαλείται πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Πηγές της ευρωζώνης λένε ότι «για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Σημείωναν, επίσης, ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση, βάσει των όσων υποστήριξε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης