«ΑΙΘΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ»

Άλλη μια βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο αίθριο των γραφείων του φεστιβάλ παρουσία φίλων του κινηματογράφου και της τέχνης. Ο θεωρητικός κινηματογράφου και συγγραφέας Ανδρέας Παγουλάτος παρουσίασε δύο βιβλία που έχουν να κάνουν με τον… πρωταγωνιστή του φεστιβάλ, τον κινηματογράφο. Τα βιβλία «Η τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο» του Jeremiah Comey και «Ντοκιμαντέρ μια άλλη πραγματικότητα» σε επιμέλεια της Ειρήνης Στάθη, του Γιάννη Σκοπετέα και του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Η τέχνη της υποκριτικής στον κινηματογράφο» του Jeremiah Comey, εκδ. Αιγόκερως

 «Το βιβλίο αυτό είναι ένα εγχειρίδιο για ηθοποιούς οι οποίοι θέλουν να προοδεύσουν στην τέχνη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παγουλάτος. «Διδάσκει τα νέα παιδιά το πώς να αισθάνονται πειστικά και ειλικρινή συναισθήματα και να αντιδρούν αναλόγως μπροστά στην κάμερα και υποστηρίζει πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη σχέση και στο δέσιμο των ηθοποιών αλλά και στην επικοινωνία που έχουν κατά τη διάρκεια του γυρίσματος». Συγκεκριμένα το βιβλίο βασίζεται σε πέντε τεχνικές τις οποίες πρέπει να διακατέχει ο ηθοποιός. «Την τεχνική της συγκέντρωσης με τον ηθοποιό που έχει ενώπιον του,  την τέχνη της αποδοχής συναισθημάτων και καταστάσεων, την αρχή της αμφίδρομης επικοινωνίας, την τέχνη του να μην γνωρίζεις τίποτα παρά μόνο τα συναισθήματα του κάθε ρόλου και την τέχνη του να συνδέεσαι με το σενάριο, τους συνεργάτες ακόμα και με το σκηνικό», συμπληρώνει ο Ανδρέας Παγουλάτος.

Στόχος του βιβλίου είναι να ενθαρρύνει τους ηθοποιούς ώστε να γευτούν παρά να υποδηλώσουν κάποιο συναίσθημα και να τους προετοιμάσει ώστε να έχουν ανάλογη συμπεριφορά την ώρα των ακροάσεων για οποιουσδήποτε ρόλους. Γι’αυτό άλλωστε εμπεριέχονται μέσα στο βιβλίο πολλά παραδείγματα από διάφορα σενάρια και δίνουν στους αναγνώστες ένα εύκολο και προσιτό μέσο να εξασκήσουν τις αρχές που περιγράφονται και να και να αποκτήσουν άρτια γνώση για την τέχνη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Ντοκιμαντέρ μια άλλη πραγματικότητα» σε επιμέλεια της Ειρήνης Στάθη, του Γιάννη Σκοπετέα και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκδ. Αιγόκερως

 Στον 21ο αιώνα τα ντοκιμαντέρ έχουν καταλάβει τη θέση που τους αξίζει, κερδίζοντας βραβεία και διθυραμβικά σχόλια σε φεστιβάλ και μεγάλες διοργανώσεις «γι’ αυτό ακριβώς το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο για όποιον θέλει να μάθει, να ταξιδέψει, να αγαπήσει και να αναλύσει τον χώρο του ντοκιμαντέρ», κατά τον Ανδρέα Παγουλάτο.

Για αυτό τον τόμο κλήθηκαν Έλληνες θεωρητικοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές να επισημάνουν μέσω ενός θεωρητικού κειμένου τα πιο σημαντικά σημεία της νέας κατάστασης στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Τιμητικά δέχτηκαν να συμμετάσχουν στέλνοντας και τη δική τους άποψη ο διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στο θέμα Φιλανδός καθηγητής Jarmo Valkola και ο σημαντικός Ισπανός σκηνοθέτης και θεωρητικός Pere Albero.

Το βιβλίο περιέχει αναλύσεις για την αισθητική όπως και τη θεωρία του ντοκιμαντέρ στον 21ο αιώνα, προβληματισμούς για το σενάριο του ντοκιμαντέρ, μελέτες για τις τάσσεις και τις νέες ιδέες αυτού του είδους κινηματογραφίας και πραγματεύεται τον πολιτικό- κοινωνικό ρόλο του όπως και τις κατηγορίες μεικτό, εθνολογικό, καταγγελτικό και πολυσυλλεκτικό ντοκιμαντέρ.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης