Μια παρτίδα «Τάβλι» παίζεται στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, 07:56
Μια παρτίδα «Τάβλι» παίζεται στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ένα έργο προφητικό και γι' αυτό πάντα επίκαιρο παρουσιάζει το Δη.Πε.Θέατρο Κοζάνης την Τρίτη 16 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης) στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης  σε μια παρτίδα δεξιοτεχνίας σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη  αποδίδουν γλαφυρά τη νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δύο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο  Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.

Το «Τάβλι» ανέβηκε πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

Τρίτη 16 Ιουλίου

Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας

Κύπρου & Προύσσης

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (κανονικό), 10€(μαθητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι)

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Προπώληση:Wind, Sevenspots, viva.gr,11876

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, 08:00