Με αμείωτο ενδιαφέρον, συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, τα δραματοποιημένα ακροάματα της «Οδύσσειας», απ’ την ιστοσελίδα και τα podcast του ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.
Η σκηνοθέτις Έφη Δρόσου στη Ραψωδία Τ που μεταδίδεται από σήμερα, μας επιτρέπει να εισέλθουμε στο παλάτι της Ιθάκης και με τη βοήθεια επτά εκ των τριάντα οκτώ ηθοποιών του Κρατικού που ενσάρκωσαν με τις φωνές τους τον Ομηρικό μύθο, μας αποκαλύπτει τον Οδυσσέα που μεταμφιεσμένος ζητά συνάντηση με την σύζυγό του. Καθώς, επιμένει να αποκρύπτει την ταυτότητά του απ’ την Πηνελόπη, αναγνωρίζεται απ’ την Ευρύκλεια, όταν δέχεται με το τελετουργικό της απόδοσης φιλοξενίας απ’ την οικοδέσποινα λουτρό εκ των υπηρετριών της.

Περίληψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ὀδυσσέως καὶ Πηνελόπης ὁμιλία. Τὰ νίπτρα

Όταν έφυγαν όλοι οι μνηστήρες, ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Πρώτα ζήτησαν από την Ευρύκλεια να κλειδώσει όλες τις δούλες στην κάμαρα τους και μετά πήραν κι έκρυψαν όλα τα όπλα του παλατιού. Στη συνέχεια, ο Οδυσσέας ζήτησε από τον γιο του να πάει να ξεκουραστεί και πήγε να μιλήσει στην Πηνελόπη αλλά και στις δούλες, για να δει ποιες από αυτές του είναι ακόμα πιστές. Η Πηνελόπη πρώτα ζητά να μάθει την ταυτότητα του μεταμφιεσμένου Οδυσσέα, και καθώς αυτός αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση, εκείνη του μιλά για τον άνδρα της και για το σχέδιό της να αποφύγει τους μνηστήρες. Για να καθυστερήσει, τους είπε πως πρώτα έπρεπε να υφάνει το σάβανο του Λαέρτη, όμως οι δούλες την πρόδωσαν και τώρα όλοι περιμένουν την απάντηση της. Έπειτα επέμεινε να μάθει την ταυτότητα του ξένου. Ο μεταμφιεσμένος Οδυσσέας της δίνει πληροφορίες για την ψεύτικη ταυτότητά του αλλά και για τον άντρα της. Η Πηνελόπη άκουγε κλαίγοντας την ιστορία του ξένου αλλά ήταν ακόμα δύσπιστη. Διέταξε τις δούλες να τον πλύνουν και να του στρώσουν να κοιμηθεί. Όμως αυτός αρνήθηκε και είπε ότι θα ήταν ευχαριστημένος μόνο αν του έπλενε η Ευρύκλεια τα πόδια. Η Ευρύκλεια αναγνώρισε τον Οδυσσέα από ένα σημάδι στο πόδι. Έτσι ο Οδυσσέας της αποκάλυψε το σχέδιο του και της ζήτησε να κρατήσει μυστική την παρουσία του. Στη συνέχεια η Πηνελόπη του φανέρωσε ότι μόλις ξημερώσει θα βάλει στους μνηστήρες μια δοκιμασία με τόξο, που ο άντρας της την εκτελούσε με επιτυχία. Ο Οδυσσέας  την παρότρυνε να το κάνει.

Συντελεστές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία- Συντονισμός:Έφη Δρόσου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση,Ηχογράφηση, Μοντάζ και Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Μουσικοί: Κική Κριμιτζά (κλασική κιθάρα), Διονύσης Κωνσταντινίδης (πλήκτρα, ακουστική κιθάρα, συνθεσάιζερ, programming)
Φωτογραφικά εξώφυλλα: Τάσος Θώμογλου
Γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

Διανομή:

Αφήγηση: Γιάννης Παλαμιώτης
Οδυσσέας: Στέργιος Τζαφέρης
Τηλέμαχος: Βασίλης Τρυφουλτσάνης
Ευρύκλεια: Νεφέλη Ανθοπούλου
Μελανθώ: Μελίνα Αποστολίδου
Πηνελόπη: Μαρία Καραμήτρη
Αυτόλυκος: Βασίλης Σεϊμένης

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης