Αφιέρωμα στον ωραίο εκκεντρικό Glenn Gould

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, 20:15
Αφιέρωμα στον ωραίο εκκεντρικό Glenn Gould
Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

19 & 22 Νοεμβρίου 2012

Συναυλία Μαρίκας Μπουρνάκη και άλλες εκδηλώσεις

Η Στέγη παρουσιάζει τον πιο δημοφιλή πιανίστα του 20ου αιώνα.

Ένα ντοκιμαντέρ, μια συναυλία, μια συζήτηση, ένα βιβλίο. Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 από το θάνατο του μεγάλου Καναδού μουσικού Γκλενν Γκουλντ, η Στέγη οργανώνει αφιέρωμα στον ιδιοφυή πιανίστα που χαρακτηρίστηκε ποπ σταρ.

Ο Γκλενν Γκουλντ (25 Σεπτεμβρίου 1932 – 4 Οκτωβρίου 1982) επικεντρώθηκε στην ερμηνεία έργων του Μπαχ, αποφεύγοντας τον κλασικό και ρομαντικό πιανιστικό Κανόνα, αλλά δίνοντας έμφαση επίσης στη μουσική των αρχών του 20ού αιώνα, κυρίως του A. Schoenberg. Πραγματοποίησε δύο ηχογραφήσεις των Παραλλαγών Γκόλντμπεργκ (Goldberg Variations), που έμειναν στην ιστορία και είναι ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς. Ο Γκουλντ έγινε διάσημος επίσης για τις αναρίθμητες εκκεντρικότητές του. Απαιτούσε συγκεκριμένη θερμοκρασία στα στούντιο ηχογραφήσεων, συγκεκριμένο ύψος για το πιάνο και συγκεκριμένο κάθισμα. Μουρμούριζε ή σιγοτραγουδούσε στη διάρκεια των ηχογραφήσεων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να διαχωριστεί η φωνή του στην τελική μείξη. Ήταν υποχονδριακός, φοβόταν τα αεροπλάνα, δεν ανεχόταν να τον αγγίζουν, υπέγραφε με ένα σωρό διαφορετικά ψευδώνυμα στα σημειώματα των δίσκων του (ως τρίτο πρόσωπο ή «κριτικός»).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

19 Νοεμβρίου / 19:00 / Μικρή Σκηνή / Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας
Συμμετέχουν ο Κώστας Πηλαβάκης, Senior Vice President Classical A+R της Universal Music Group International, ο James Oestreich, μουσικοκριτικός των New York Times, και ο Χρήστος Καρράς, εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (συντονιστής).
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.

&

Προβολή του ντοκυμανταίρ Glenn Gould’s Toronto (1979)
(στα αγγλικά, χωρίς υπότιτλους)
Στην ταινία, σε σκηνοθεσία του John McGreevey, ο ίδιος ο Γκουλντ είναι αφηγητής και μιλά για την αγαπημένη του πόλη, στην οποία έζησε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του.

22 Νοεμβρίου / 19:30 / Μικρή Σκηνή / Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου
Παρουσίαση του βιβλίου Γκλενν Γκουλντ - Σκέψεις για τη μουσική, μτφρ. & επιμ. Στέφανος Θεοδωρίδης, εκδ. Νεφέλη: 2012.

21:00 / Μικρή Σκηνή / Εισιτήρια: 18 € Μειωμ. 10 €
Συναυλία της Μαρίκας Μπουρνάκη

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109 117 45 Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012, 20:15