“Απόλυτη Εκκίνηση” για 11 νέους εικαστικούς…

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 05:22
“Απόλυτη Εκκίνηση” για 11 νέους εικαστικούς…
Η "Απόλυτη Εκκίνηση" για 11 Έλληνες εικαστικούς τελειόφοιτους ή απόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ. ξεκινάει στις 8 Σεπτεμβρίου, στην έκθεση που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και επιμελούνται η Αννα Χατζηνάσιου και η Αλεξάνδρα Οικονόμου.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην παρουσίαση της δουλειάς έντεκα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, των Νίκου Βαρυτιμιάδη, Γιάννη Γκανά, Μαριάννας Γκιόκα, Ειρήνης Ευσταθίου, Αλέξανδρου Λάιου, Λεωνίδα Λιάμπεη, Μαργαρίτας Μυρογιάννη, Κοσμά Νικολάου, Πάνου Φαμέλη, Μάρως Φασουλή & Κώστα Χριστόπουλου, οι οποίοι εκφράζονται με ποικίλα εκφραστικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και εγκαταστάσεις. Τα έργα τους παρουσιάζουν ένα κοινό ενδιαφέρον όσον αφορά στην διερεύνηση της πόλης και αντανακλούν κριτικά την σχέση τους με τον αστικό χώρο, δίνοντας έμφαση στον πολιτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό του πλαίσιο.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού της έκθεσης, σε σχέση με την αστική πραγματικότητα, βρίσκονται ζητήματα της μνήμης, του τοπίου και της ιστορίας, οι σχέσεις ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, η αρχιτεκτονική, η αποξένωση, η αγωνία, η μελαγχολία και ο θάνατος, η δημοκρατία, η ελληνικότητα, οι σχέσεις εξουσίας και η μετανάστευση. Ο κάθε καλλιτέχνης με τον τρόπο του, εστιάζει στην ιδιοτυπία της Αθήνας, εμπνεόμενος από τον άναρχο αλλά και γεμάτο ζωή τοπίο της.

Σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Walter Benjamin η πόλη αποτελεί "μήτρα των εξελίξεων, φιλόξενο καταφύγιο και λημέρι με την σχετική ανωνυμία που τη χαρακτηρίζει, αλλά και τόπο εχθρικό, τόπο αποξένωσης από τη φύση, χώρο απομόνωσης και μελαγχολίας".

Στα έργα των καλλιτεχνών ανιχνεύονται επίσης θέματα που σχετίζονται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως η πόλη ως πολυπολιτισμική μητρόπολη, η ξενοφοβία, η σύγχρονη πραγματικότητα της Ελλάδας. Ακόμα γίνονται αναφορές στα επεισόδια τα οποία έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, όπως και αναφορές στην αδικία, στη βία και στο ρατσισμό.

Οι καλλιτέχνες αντιδρώντας στα ποικίλα ερεθίσματα που προσφέρει μια πόλη, επιχειρούν να προσεγγίσουν το αληθινό της πρόσωπο, την πραγματική της όψη, που δεν έχει να κάνει τόσο με την μορφή της αλλά με τον τρόπο που δομείται και λειτουργεί η κοινωνία της. Τα έργα χωρίς να έχουν ως σκοπό να εντυπωσιάσουν, προσπαθούν να προκαλέσουν στον θεατή νέες σκέψεις και νέες σχέσεις με το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται και να τον οδηγήσουν να αναγνωρίσει κάτι από την δική του εμπειρία σε σχέση με την πόλη στην οποία ζει.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 - 20:30, Κυριακή 10:00 - 14:00

Επικοινωνία:
210 7224028
Τόπος: Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2009, 05:22