Μια αναζωογονητική εικαστική απόδραση στις Κυκλάδες είναι η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Constellations in the dirt – Αστερισμοί στο χώμα» που έστησε εφέτος το καλοκαίρι ο πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Κουφονήσι, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Στον υπό διαμόρφωση χώρο που θα στεγάσει την αρχαιολογική συλλογή Κουφονησίου, στο παλιό μονοθέσιο δημοτικό σχολείο, εννέα καλλιτέχνες εμπνέονται και συνομιλούν με το αρχαιολογικό φορτίο του συμπλέγματος των μικρών Κυκλάδων: Άνω και Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, νησίδα Δασκαλιού – άγονη γη και ταυτόχρονα εύφορος αρχαιολογικά τόπος που άκμασε στην Πρωτο-κυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) και δημιούργησε έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους, το 1830.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση ανοίγει μια ουσιαστική συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με τη σύγχρονη ζωή, τοποθετώντας στο επίκεντρό της το «αρχαιολογικό εύρημα»: την πρόσληψή του από τον θεατή και την καθοριστική γι αυτόν ερμηνεία του αρχαιολόγου στην προσπάθεια του να συνθέσει εκ νέου μία εικόνα από τα θραύσματα.

Οι «Αστερισμοί στο χώμα» παρουσιάζουν έργα εικαστικά, γλυπτά, μικρές εγκαταστάσεις, ηχητικά, από εννέα καλλιτέχνες. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Βλάχο, Hypercomf, Θάλεια Ιωαννίδου, Κωνσταντίνο Κωτσή, Theo Michael, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Κώστα Ρουσσάκη και Κώστα Σαχπάζη.

Η έκθεση στο Κουφονήσι θα διαρκέσει έως τις 2 Σεπτεμβρίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις. Για περισότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση neon.org.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης