Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Γουώρτον, ένα από τα καλύτερα και πιο συναρπαστικά της σύγχρονης λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί για δεύτερη φορά, μετά την επιτυχία που είχε πριν τρία χρόνια και την θερμή αποδοχή από κοινό και κριτικούς, για περιορισμένες μόνο παραστάσεις στο θέατρο Altera Pars, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου. 

Στο ίδιο μυθιστόρημα είναι βασισμένη και η ομώνυμη ταινία, σε σκηνοθεσία Alan Parker (1984), με πρωταγωνιστές τους Matthew Modine και Nikolas Cage, η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής  στο Φεστιβάλ Καννών το 1985.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία του «Birdy» είναι μαγευτική, υπνωτική…Μιλάει για τη φιλία και την οικογένεια, την αγάπη και το μίσος, το όνειρο και την επιβίωση, την λογική και την τρέλα. Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, «ακτινοβολεί» από αναμνήσεις της νιότης, από επιθυμίες και το όνειρο της απελευθέρωσης.

Σε έναν κόσμο όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται, όπου οι θεσμοί καταρρέουν, σε έναν κόσμο όπου τα νούμερα καταπίνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όπου ο φόβος και η ανασφάλεια μας βυθίζουν σε ομαδική κατάθλιψη, σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος αναζητά σοκαρισμένος και πανικόβλητος διέξοδο και ταυτότητα, το «Birdy», ένα σύγχρονο παραμύθι απόδρασης, δείχνει τον δρόμο: Το αγόρι που ονειρεύεται να πετάξει θυμίζει στον θεατή πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ζωντανή μέσα του την ομορφιά, την αθωότητα, την πίστη, το όραμα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση

Ο Μπέρντυ, αέρινος και ολίγον… ιδιαίτερος χαρακτήρας, μια μηχανική ιδιοφυία, θαυμάζει τα πουλιά. Προσπαθεί, σαν σύγχρονος Ντα Βίντσι, μελετώντας τα να τα «αντιγράψει». Oνειρεύεται  να «πετάξει» κι αυτός με τα αυτοσχέδια φτερά του….

Ο Αλ, πιο γήινος από τον φίλο του, Ιταλός στην καταγωγή, λατρεύει τη μπάλα, τις μηχανές και τα κορίτσια. Μέτριος μαθητής, γυμνάζει συστηματικά το σώμα του νομίζοντας πως αυτό είναι αρκετό για να θωρακιστεί, να γίνει αυτάρκης και σκληρός …

Τα δύο παιδιά, αν και διαφορετικοί χαρακτήρες, είναι αχώριστοι φίλοι: Τα ενώνει το πάθος τους για τη ζωή, τα νεανικά τους όνειρα για έναν κόσμο πιο όμορφο, δίκαιο και ελεύθερο.

Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου  πολέμου χωρίζει όμως αιφνίδια τους δύο φίλους και τους καλεί να «ανδρωθούν» στο μέτωπο. Συναντώνται ξανά μετά από χρόνια, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, στο κελί ενός στρατιωτικού νοσοκομείου. Εκεί νοσηλεύεται ο Μπέρντυ, σε κατατονική κατάσταση, εξ’αιτίας ισχυρού σοκ.  Ο  βαριά λαβωμένος λοχίας Αλ είναι η έσχατη ελπίδα του σύμφωνα με τον διοικητή-ιατρό Βάις. Μόνο οι αναμνήσεις από το παρελθόν μπορούν πια να «ξυπνήσουν» τον φίλο του.

Οι συντελεστές:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Δραματουργική επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος

Φωτισμοί:  Παναγιώτης Μανούσης

Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα

Μουσική/Σύνθεση Ήχων/ Βίντεο: Νίκος Τσέκος

Επιμέλεια Μουσικής : Πέτρος Νάκος

Παίζουν: 

Λοχίας Αλ : Πέτρος Νάκος

Μπέρντυ : Στέφανος Κακαβούλης

Νεαρός Αλ: Τάσος Περάκης

Νεαρός Μπέρντυ : Γιώργος Δαφνόπουλος

Ψυχίατρος Βάϊς: Τάσος Μπλάτζιος

Ρενάλντι: Μιχάλης Δελής

Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: 21.15


Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης