Στις 4 Νοεμβρίου, η θεματική έκθεση του κινεζικού Πολιτισμού Λιανγκτζού, με τίτλο «Ραντεβού στην αυγή, Πολιτισμός στην Ανατολή». Και η εκδήλωση «Κοιτάζοντας πίσω τον αρχαίο πολιτισμό – Διάλογος μεταξύ Πολιτισμού Λιανγκτζού και Ελληνικού Πολιτισμού» που διοργανώθηκαν από το Επαρχιακό Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang παρουσιάστηκαν στον «Αθηναΐς Πολυχώρο Πολιτισμού».

Ο κ. Chu Ziyu, διευθυντής του Επαρχικού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang, εκφώνησε ομιλία μέσω βίντεο. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, πρώην υπουργός Τουρισμού, ο κ. Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, και ο κ. Ren Ren, διευθυντής του Κινεζική Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα παρευρέθηκαν και έκοψαν την κορδέλα της τελετής έναρξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θεματική έκθεση «Ραντεβού στην αυγή, Πολιτισμός από την Ανατολή» διηγείται την ιστορία της Λιανγκτζού με χρονολογική σειρά και αποτελείται από τρεις ενότητες: «Το ρύζι και το βασίλειο» «Η πόλη και ο πολιτισμός» και «Ο θεός και η πίστη». Με εξαιρετικά αντίγραφα των πολιτιστικών λειψάνων, βίντεο 3D της πραγματικής σκηνής, λεπτομερή γραφικά υλικά και φωτεινές εγκαταστάσεις, παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό η εικόνα του πολιτισμού Λιανγκτζού και πραγματοποιείται ο διάλογος μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών πέρα από τον χώρο και τον χρόνο.

Στην τελετή έναρξης, ο κύριος Chu Ziyu, Διευθυντής του Επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang απηύθυνε χαιρετισμό: «Ο πολιτισμός είναι καρπός της ανθρώπινης ανάπτυξης, καθώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές αποτελούν θεμέλιο αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Η μακρά ιστορία εφοδιάζει την Ελλάδα και τη Zhejiang με εξαιρετική συσσώρευση πολιτιστικών πόρων και προσφέρει γόνιμο έδαφος στην ενίσχυση των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ανταλλαγών και την προώθηση των φιλικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών. Το ποτάμι του Λιανγκτζού κυλούσε αργά και τα κύματα του Αιγαίου ορμούσαν προς την παραλία. Οι αρχαίοι πολιτισμοί προωθούν και θα προωθήσουν τις στενότερες επαφές μας.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τελετή κοπής κορδέλας, ξεκίνησε επίσημα η εκδήλωση « Κοιτάζοντας πίσω τον αρχαίο πολιτισμό – Διάλογος μεταξύ Πολιτισμού Λιανγκτζού και Ελληνικού Πολιτισμού». Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, συνδέοντας τους χώρους εκδηλώσεων της Ελλάδας και της Zhejiang. Της εκδήλωσης προήδρευσε ο κύριος Fang Xiangming, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της επαρχίας Zhejiang.Ο κ. Liu Bin, Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Zhejiang, ο κ. Wang Ningyuan, Ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Zhejiang, και ο κ. Chen Minghui, Διευθυντή του τμήματος Λιανγκτζού του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Λειψάνων και Αρχαιολογίας της Επαρχίας Zhejiang προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στον χώρο εκδήλωσης της Zhejiang.

Στον ελληνικό χώρο προσκλήθηκαν η Ελένη Καραμαλέγκου, πρώην Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγνωρισμένος αρχαιολόγος της Ελλάδας, και ο Γιώργος Βαβουρανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι Μελετητές από την Κίνα και την Ελλάδα αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ανασκαφή, την προστασία και την εκπαίδευση των αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, εξερεύνησαν τη βαθυστόχαστη σοφία των αρχαίων πολιτισμών, κατέδειξαν την ιστορική ευθύνη των χωρών με μακρύ αρχαίο πολιτισμό και κοίταξαν και τον αρχαίο πολιτισμό και το μέλλον.

Μπροστά στον αντίκτυπο της πανδημία στις πολιτιστικές ανταλλαγές, αυτή η  σειρά θεματικών εκδηλώσεων «Διάλογος μεταξύ της γραφικής Zhejiang και του κόσμου – Σειρά εκδηλώσεων και προγραμμάτων για την προώθηση του πολιτισμού Λιανγκτζού» είναι μια νέα προσπάθεια πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνώντας περιορισμό του χώρου και χρόνου και μια σημαντική εξερεύνηση για τον εμπλουτισμό της διεθνούς μετάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Zhejiang.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης