Έκθεση για τους πρόσφυγες στο Μουσείο Μπενάκη

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012, 19:16
Έκθεση για τους πρόσφυγες στο Μουσείο Μπενάκη
Προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό θα ζωντανέψουν τραγικές ιστορίες ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας μια νέα, εκεί όπου τις περισσότερες φορές θα αισθάνονταν «δυο φορές ξένοι», όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Μπενάκη από τις 19/9 έως τις 15/10.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφιερωμένη στον βίαιο εκτοπισμό πληθυσμών, θα παρακολουθήσει την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, τη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, και την Κύπρο του 1974.

Η έκθεση «Δύο φορές ξένος» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάστηκε ήδη σε Κωνσταντινούπολη και Λευκωσία ενώ μετά την Αθήνα θα ταξιδέψει στη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο. Στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όμως ζωντανή αφήγηση παραμυθιού για παιδιά, προβολές ντοκιμαντέρ, γαστρονομικές βραδιές με αναφορές στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ινδία κ.ά.

Πηγή: Athens Voice

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012, 19:16