Το Οικείο Θέατρο είναι μια ιδέα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μίλτου Δημουλή, που έχει στόχο να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει σήμερα η έλλειψη χώρων ελεύθερης θεατρικής έκφρασης.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της θεατρικής ομάδας είναι ότι δεν δίνει παραστάσεις σε έναν χώρο που επισκέπτονται οι θεατές, αλλά, πηγαίνει η ίδια η ομάδα στον χώρο τους, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη παράσταση – σε ένα σπίτι, στο σαλόνι, στην αυλή, σε ένα υπόγειο, αλλά και σε μία αίθουσα σχολείου, σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, σε μία θεατρική σκηνή… όπου υπάρχουν άνθρωποι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχή έγινε την περίοδο 2010-11, στην Αθήνα, με το «Θύτες ή Θύματα και …κάτι γκρι», ένα έργο εμπνευσμένο από κείμενα των Σαρτρ, Μπρεχτ και Λειβαδίτη, και απέσπασε θερμές αντιδράσεις από το κοινό που παρακολούθησε τις πάνω από 35 παραστάσεις.

Την τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο δημιουργείται ένας νέος θεατρικός θεσμός. Το Οικείο Θέατρο, κάθε χρόνο, επιλέγει ένα νομό και τιμά τους συγγραφείς του αλλά και τον ίδιο τον τόπο, ανεβάζοντας μια παράσταση που αντλεί τη θεματολογία της από κείμενα που έγραψαν ντόπιοι δημιουργοί. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου μέσα από το Θέατρο.

Ο θεσμός εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα, με το έργο «Κατάδικος» του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, όπου δόθηκαν 22 παραστάσεις σε όλο το νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον Κατάδικο ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να εξιδανικεύσει την εποχή του και χωρίς να αντιμετωπίζει κριτικά τις καταστάσεις, εσωτερικές και εξωτερικές των ηρώων του, καταγράφει με ενάργεια και δραστικό λόγο τα ανθρώπινα πάθη, τους ηθικούς κανόνες, τα οικονομικά συμφέροντα, την υστεροβουλία των ανθρώπων τόσο στην ύπαιθρο, όσο και της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης. Το ρεαλιστικό ύφος της γραφής του, σε συνδυασμό με την γλώσσα που χρησιμοποιεί (υπήρξε θερμός υποστηρικτής του δημοτικιστικού κινήματος) αλλά και η σοσιαλιστική του ιδεολογία, τον κατατάσσουν στους κλασσικούς της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μέσα από το έργο του μιλάει η Ελπίδα…

Οι παραστάσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα

Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Κατάδικος»
Θεατρική Διασκευή: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία:Μίλτος Δημουλής
Σκηνικά – Κοστούμια: Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική Τάσος: Σωτηράκης
Φωτισμός: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Αρετή Δάφνη Ασημακοπούλου – Κουλουλία
Τουρκόγιαννος Στέλιος Γεράνης
Μαργαρίτα Ανδρομάχη Δαυλού
Πέτρος Πέπονας Τάσος Σωτηράκης
Γιώργης Αράθυμος, Κάης Λευτέρης Τσάτσης
Δικαστής, Φύλακας Μίλτος Δημουλής

Στην παράσταση ακούγονται 3 τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Τα ερμηνεύει ο Ησαϊας Ματιάμπα.

Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 7,5 ευρώ φοιτητικό, μαθητικά και ατέλειες.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης