«Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 05:40
«Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ
Από τη Δευτέρα 2 Μαΐου μέχρι την Τρίτη 7 Ιουνίου
και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30
για περιορισμένες παραστάσεις


Το μεγαλειώδες παραμύθι του Χάινριχ Φον Κλάιστ, «Κόλχαας», θα παρουσιάζεται στην σκηνή Στάθης Σύρος του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Η ιδέα και το όραμα ανήκουν στον εδώ και δυο χρόνια σταθερό συνεργάτη του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, Νίκο Αλεξίου.

Βασισμένο στο αφήγημα «Μίκαελ Κόλχαας» ( Michael Kohlhaas) του Χάινριχ φον Κλάιστ, αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη στη Γερμανία του 1500.

Ο Κόλχαας, έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα μιας αδικίας εκ μέρους ενός κοινωνικά ισχυρού άρχοντα. Η αδυναμία του να δικαιωθεί μεσ’ απ’ το δρόμο του νόμου πυροδοτεί ένα μηχανισμό βίας όλο και πιο αιματηρής και ανεξέλεγκτης, αλλά πάντα στο όνομα της διεκδίκησης του ιδεώδους ενός φυσικού δικαίου.
 
Το τέλος του Κόλχαα, ο θάνατός του στην αγχόνη, τον μετατρέπει από έναν νικημένο επαναστάτη σε έναν ήρωα. Κατάλαβε ότι τη δικαιοσύνη δεν την γεννά το κόκκινο της φωτιάς και του αίματος αλλά η εσωτερική γαλήνη που κατακτιέται όχι με τη δικαίωση από τον νόμο του κράτους, από όπου οι πολλοί εξαιρούνται, αλλά από ένα πιστεύω για το οποίο κανείς είναι έτοιμος να θυσιαστεί με τιμή, αξιοπρέπεια και ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Ερμηνεία : ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, 11361-Αθήνα
τηλ. 210-8656004 και 210-8624392
http://www.topos-allou.gr
topos-allou@topos-allou.gr
info@topos-allou.gr

Σκηνή Στάθης Σύρος

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 06:46