Την επιστροφή στην Ιταλία από το Μουσείο Getty του Los Angeles του χάλκινου αγάλματος της «Νικηφόρας Νεότητας», του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Λυσίππου, διέταξε ιταλικό δικαστήριο, ανοίγοντας – επιτέλους για τους γείτονές μας – τον δρόμο για την επιστροφή αρχαιοτήτων στους τόπους προέλευσής τους. Η απόφαση εκδόθηκε από το δικαστήριο του Πέζαρο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του μουσείου το οποίο μάλιστα σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες να αντιδράσει υποβάλλοντας έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Το θέμα έχει λάβει ακόμη και πολιτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι η δικαστική απόφαση είναι άμεσα εκτελεστέα. Έτσι, όλοι αναμένουν από μέρα σε μέρα το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητήσει από το αντίστοιχο αμερικανικό να παρέμβει για την επιστροφή του αγάλματος. Το μουσείο από την μεριά του υποστηρίζει ότι αγόρασε το άγαλμα το 1977 με καθ’ όλα νόμιμες διαδικασίες έναντι του ποσού των 4 εκατ. δολαρίων, αλλά η ιταλική πολιτεία αντιτείνει πως βγήκε από τη χώρα παράνομα και για αυτό τον λόγο πρέπει να επιστραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εν λόγω έργο του Λυσίππου – ένα από τα πιο γνωστά έργα στο μουσείο Getty – ανελκύστηκε από έναν ψαρά, το 1964, από την θαλάσσια περιοχή της πόλης Φάνο, κοντά στο Πέζαρο. Για την ιστορία ας αναφέρουμε πως ο Λύσιππος έζησε στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. και θεωρείται συνεχιστής της παράδοσης του Πολύκλειτου και του Σκόπα, ενώ ορισμένα από τα διάσημα έργα του είναι ο «Αποξυόμενος» που βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, ο «Ηρακλής», ο «Πυγμάχος των Θερμών» και ο «Ερμής». Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως τον Αύγουστο του 2007, μετά από χρόνια διαφωνιών, το Getty και η Ιταλία συνήψαν συμφωνία για την επιστροφή 42 αρχαιοτήτων στις συλλογές του Μουσείου της Ρώμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης