(7 παραστάσεις)
17, 18, 23, 24, 25, 27, 29 Απριλίου 2010
Θέατρο Ολύμπια

Ώρα 20.00

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εντυπωσιακή παραγωγή του Γκράχαμ Βικ, που με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές από την ΕΛΣ, ύστερα από την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια για 7 παραστάσεις : 17, 18, 23, 24, 25, 27 και 29 Απριλίου.

Μία όπερα για νέους κάθε ηλικίας, σε μια σύγχρονη και ταυτόχρονα συγκινητική σκηνοθεσία. Τέχνη, ελευθερία, φιλία, αθωότητα, νιότη, φτώχεια και έρωτας κυριαρχούν στην υπόθεση, που μας μεταφέρει στο Παρίσι, όπου ο έρωτας του Ροντόλφο για τη Μιμή ξετυλίγεται παράλληλα με τη ζωή της πιο διάσημης μποέμικης συντροφιάς και σφραγίζεται από τον άτυχο θάνατο της ηρωίδας.

Το έργο βασίζεται στις Σκηνές απ’ την Mποέμικη Zωή του Ανρί Μυρζέρ (1845-1848) και στο θεατρικό Μποέμικη Zωή που εμπνεύστηκε από αυτές ο Τεοντόρ Μπαρριέρ (1849). Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στο ποιητή Ροντόλφο και στην ράφτρα Μιμή από την στιγμή που συναντώνται για πρώτη φορά ως τον άτυχο θάνατο της νέας από φυματίωση.

O Γκράχαμ Βικ είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες όπερας παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται για την ανατρεπτική του σκηνοθετική ματιά.

Έχει συνεργαστεί με τους περισσοτέρους σημαντικούς μουσικούς διευθυντές και μαέστρους, όπως οι Ρικάρντο Μούτι, Τζέιμς Λιβάιν, Μπέρναρντ Χάιτινκ, Ζούμπιν Μέτα, Βαλέρι Γκέργκιεφ και Σεΐτζι Οζάουα. Διετέλεσε διευθυντής παραγωγών του Φεστιβάλ του Glyndebourne (1994–2000) και της Όπερας της Σκωτίας (1984-1987).

Στις παραγωγές που έχει σκηνοθετήσει περιλαμβάνονται: Macbeth, Otello (La Scala, Μιλάνο), Moses und Aron (Metropolitan Opera, Nέα Υόρκη), Ντάμα Πίκα (Σικάγο), Peter Grimes (Παρίσι), Les Troyens (Μόναχο, Φλωρεντία), Rigoletto (Μαδρίτη, Παλέρμο, Φλωρεντία, Βαρκελώνη) Die Zauberflöte (Ζάλτσμπουργκ, Μόσχα), Τανχώυζερ (Όπερα Σαν Φραντσίσκο), Ο χρυσός του Ρήνου και Βαλκυρία (Εθνικό Θέατρο Σάο Κάρλος, Λισαβώνα), Τραβιάτα (Όπερα του Μπέρμινχαμ).

Έχει διακριθεί με τα βραβεία Premi Abbiati (τρεις φορες) και το South Bank Show Award for Opera για τις παραγωγές Pelléas et Mélisande (Glyndebourne) και Fidelio (Birmingham). Έχει λάβει επίσης τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και είναι επίτιμος καθηγητής στα πανεπιστήμια του Birmingham και της Οξφόρδης.

Τα σκηνικά υπογράφει ο επίσης διάσημος Ρίτσαρντ Χάντσον. Ο πολυβραβευμένος σκηνογράφος έχει τιμηθεί με τα βραβεία Tony (για την παραγωγή The Lion King, το 2000), Laurence Olivier (για την καλλιτεχνική περίοδο 1988, Old Vic Theatre), Critics Design Award, Ovation Award και το Hollywood NAACP Award, επίσης για την παραγωγή The Lion King, αλλά και πολλές διακρίσεις για τη δουλειά του στην όπερα (La Khovantchina (Όπερα του Παρισιού), The Cunning Little Vixen (Opera North), Of Mice and Men (Μπρέγκεντζ, Ουόσινγκτον και Χιούστον), Tamerlano (Φλωρεντία), Peter Grimes (Άμστερνταμ), Benvenuto Cellini (Ζυρίχη), Les Vêpres Siciliennes (Παρίσι), Idomeneo (Φλωρεντία) κ.α. Πρόσφατα, υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια για τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μαύρα (Ι. Στραβίνσκι), Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα (Κ. Βάιλ) και Τζάννι Σκίκκι (Τζ. Πουτσίνι).

Μουσική Διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία Γκράχαμ Βικ
Σκηνικά – Κοστούμια Ρίτσαρντ Χάντσον
Φωτισμοί Τζουζέππε ντι Ιόριο
Διεύθυνση Χορωδίας Νίκος Βασιλείου
Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας Νίκος Μαλιάρας

Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης»

Ροντόλφο Βάλτερ Μπορίν, Σεμπαστιάν Γκεζ, Γιάννης Χριστόπουλος
Μιμή Έλενα Κελεσίδη, Μάτα Κατσούλη
Μαρτσέλλο Κύρος Πατσαλίδης, Διονύσιος Σούρμπης, Δημήτρης Τηλιακός
Σωνάρ Άκης Λαλούσης, Χάρης Ανδριανός
Κολλίνε Πέτρος Μαγουλάς, Τάσος Αποστόλου
Μουζέττα Λουκία Σπανάκη, Μίνα Πολυχρόνου, Μαρία Μητσοπούλου

Διαλέξη : Φουαγέ Θεάτρου Ολύμπια, Παρασκευή 16 Απριλίου 2010, ώρα 17.00 .
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 106 79 Αθήνα
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 – 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612 461, 210 3643 725
Τιμές εισιτηρίων €78, €68, €58, €48, €38, €28, €20 Φοιτητικό €15

www.nationalopera.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης