Σε ένα κατάμεστο θέατρο και με ένα ιδιαίτερα θερμό κοινό, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Ιουλίου, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. Πρώτη εκδήλωση, η εντυπωσιακή συναυλία της Camerata Junior, που ενθουσίασε τους θεατές.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία τους, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης, καλωσόρισαν τους θεατές και τους προσκεκλημένους τους, τονίζοντας ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παντελής Βούλγαρης:

«Απόψε λοιπόν ξεκινά το 2ο φεστιβάλ. Ευχαριστώ μ’ όλη μου την ψυχή όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο. Και σκέφτομαι πως θα πάει καλά, θα αντέξει, θα έχει έναν ουσιαστικό και σεμνό χαρακτήρα μόνον εάν γίνει υπόθεση όλων μας, μόνον εάν πηγάζει από αγάπη για την τέχνη και τον τόπο μας, εάν νιώσουμε πως δεν θα νοείται καλοκαίρι δίχως βραδιές με κατάμεστες κερκίδες που θα πάλλονται στο ρυθμό, στο νόημα και στο ήθος των παραστάσεων επί σκηνής. Είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες σας, στις προτάσεις σας, στις παρατηρήσεις σας αφού επιθυμία και στόχος μας είναι να συνταξιδεύουμε στο φως των αστεριών προς τη συγκίνηση, την ευφορία, το πάθος και την έγνοια για το καλύτερο, για μια ζωή που να αξίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσωπικά, έχοντας πίσω μου 55 χρόνια στο σινεμά κυρίως αλλά και στο θέατρο και στην τηλεόραση, αγωνιώ για τους νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να μην παραιτηθούν από τα όνειρά τους, να μη χάσουν τη δημιουργική τους ορμή. Η Καμεράτα Τζουνιορ είναι εργαστήρι και έπαλξη σοβαρής δουλειάς πολύ νέων παιδιών που ζουν μέσα στη μουσική. Είναι καμάρι για τη χώρα, είναι τιμή για την Άνδρο που σήμερα καλείται να τις αγκαλιάσει αυτή την ορχήστρα, να δει και να ακούσει πως στον τόπο μας υπάρχουν τομείς όπου εξακολουθούν να γίνονται τα πράημαυα σωστά και όμορφα. Τα μουσικά κομμάτια της βραδιάς, παντοδύναμα μέσα στο χρόνο είναι το γενναιόδωρο σινιάλο της τέχνης προς όλους μας που θέλουμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά».

Θεοδόσης Σουσούδης:

«Χαιρετίζουμε την έναρξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που πλέον καθιερώνεται ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Πέρσι, τέτοιες ημέρες, εγκαινιάζαμε το νέο θέατρο κι ετοιμαζόμασταν να υποδεχτούμε το φεστιβάλ μέσα σε ένα κλίμα μεγάλης αισιοδοξίας παρά το γεγονός της έντονης αβεβαιότητας λόγω των capital controls.

Το Νέο Θέατρο Άνδρου, που μας προσέφερε ευγενικά και απλόχερα ο εφοπλιστής κ. Αλκιβιάδης Τάττος, έμελλε να αποτελέσει και να αποτελεί από εδώ και στο εξής έναν σημαντικό Φάρο Πολιτισμού για το νησί μας. Τα καλλιτεχνικά δρώμενα, που εκτυλίχθηκαν στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, έκαναν το νησί μας γνωστό παντού και τοποθέτησαν την Άνδρο στους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς, με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού. Παραμένουμε σταθεροί στην πίστη μας πως ο πολιτισμός είναι η καλύτερη διέξοδος στα δύσκολα χρόνια. Το φεστιβάλ γνώρισε τεράστια επιτυχία. Η Άνδρος αναδείχτηκε στους δημοφιλέστερους προορισμούς για το περσινό καλοκαίρι. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και περισσότερο αισιόδοξα: Το φεστιβάλ καθοδηγούμενο από τον πιο κατάλληλο άνθρωπο ως καλλιτεχνικό διευθυντή, τον Παντελή Βούλγαρη, έχει διευρύνει και έχει απλώσει τα φτερά του και το πρόγραμμά του και αποτελεί πλέον, ίσως το πιο δυνατό από όλα τα φεστιβάλ που αυτή την εποχή γίνονται στην Ελλάδα.

Καλύπτοντας όλες τις τέχνες: Θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο. Μεγαλώνοντας σε χρονική διάρκεια και καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν όλη την Άνδρο, αφού κάποιες παραστάσεις και συναυλίες θα δοθούν στο Κόρθι και το Γαύριο. Με σταθερά βήματα, το Φεστιβάλ Άνδρου παίρνει τη θέση που του αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας. Προσφέροντας στο νησί μας -στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του- ανάσες πολιτισμού και συμπληρώνοντας ιδανικά τις μοναδικές εικαστικές παρεμβάσεις του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με τις εκθέσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως. Το Φεστιβάλ Άνδρου, με την βοήθεια των Φίλων και των ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, παραμένει θεσμός για το νησί μας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος των δράσεων πολιτισμού αλλά και όλης εν γένει της θετικής εικόνας, που εκπέμπει η Άνδρος. Συντελώντας έτσι κατά πολύ στην αύξηση της επισκεψιμότητας για το νησί μας και καθιστώντας το ολοένα και ψηλότερα στις προτιμήσεις των επισκεπτών ως καλοκαιρινό προορισμό. Είμαι βέβαιος πως το φετινό φεστιβάλ Άνδρου θα το αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο και θα μείνει βαθιά χαραγμένο στην μνήμη και κυρίως στην καρδιά όλων μας.»

Ο Δημήτρης Σέμσης έκλεισε την εναρκτήρια συναυλία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με μελωδία από το soundtrack της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος», την οποία και αφιέρωσε στον καλλιτεχνικό διευθυντή Παντελή Βούλγαρη.

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και θα συντροφεύει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Επιλέξτε ημερομηνία από το πρόγραμμα του 2ου Διεθνους Φεστιβάλ Άνδρου και ραντεβού στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας Άνδρου.



Ιούλιος

20/7/2016 Οιδίπους Τύρρανος – Λαϊκή Σκηνή Άνδρου
22/7/2016 Συναυλία, Κατερίνα Πολέμη – Αγγελική Τουμπανάκη
23/7/2016 Συναυλία, Μουσικές Διαδρομές – Ίδρυμα Κυδωνιέως
25/7/2016 Ήρθες και θα μείνεις – 25η ώρα
27/7/2016 Συναυλία, Μαρία Φαραντούρη
29/7/2016 Το μεγάλο μας τσίρκο – Θεατρικός Όμιλος Άνδρου
30/7/2016 Συναυλία, Μανώλης Μητσιάς- Γεωργία Νταγάκη

Αύγουστος

01/8/2016 Αφιέρωμα, Federico Fellini
02/8/2016 Αφιέρωμα, Federico Fellini
03/8/2016 Αφιέρωμα, Federico Fellini
04/8/2016 Συναυλία αφιερωμένη στους Federico Fellini και Nino Rota
07/8/2016 Ορέστεια – σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς
08/8/2016 Σταματία -Το Γένος Αργυροπούλου – σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
10/8/2016 Σύγχρονος χορός, OPUS
12/8/2016 Λυσιστράτη – παραγωγή Εθνικό Θέατρο
13/8/2016 Συναυλία, Άλκηστις Πρωτοψάλτη – διοργάνωση Ναυτικός Όμιλος Άνδρου
16/8/2016 Φιλαρμονική Μουσικού Συλλόγου Άνδρου
17/8/2016 Συναυλία, Λάκης Παπαδόπουλος – Γιάννης Μηλιώκας – Νίκος Ζιώγαλας – Γιάννης Γιοκαρίνης – στο Κόρθι
18/8/2016 Συναυλία, Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Γιάννης Ζουγανέλης – Δημοτικό στάδιο Άνδρου «Ιωάννης Μ. Γουλανδρής».
19/8/2016 Κουκλοθέατρο (Εργαστήρι και παράσταση), Όσο πιο γρήγορα – Χώρα
20/8/2016 Κουκλοθέατρο (Εργαστήρι και παράσταση), Όσο πιο γρήγορα – Γαύριο
21/8/2016 Music and Dance Gala for Andros – Καλλιτέχνες από την εθνική όπερα Παρισίων
24/8/2016 Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη – σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης – Γαύριο
26/8/2016 Συναυλία, Έλλη Πασπαλά
27/8/2016 Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί

Σεπτέμβριος

02/9/2016 Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου – Ομάδα Αλαλούμ – Γιώργου Δάμπαση
03/9/2016 Λήξη – Συναυλία, Θάνος Μικρούτσικος – Μίλτος Πασχαλίδης

Δείτε τη συνέντευξη του Παντελή Βούλγαρη στο  zougla.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης