Όπερα και παραμύθια για τους Ρουμάνους που μένουν στο σπίτι λόγω κορωνοϊού

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 15:15
Όπερα και παραμύθια  για τους Ρουμάνους που μένουν στο σπίτι λόγω κορωνοϊού

Σπουδαία κλασικά έργα ερμηνεύουν καλλιτέχνες όπερας στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία στους Ρουμάνους που μένουν στο σπίτι, λόγω του κορωνοϊού, να απολαύσουν μουσικά αριστουργήματα, έστω και από απόσταση.

Η Λυρική Σκηνή του Μπράσοφ πραγματοποίησε διαδικτυακή παράσταση, με τους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν, από το σπίτι τους, απόσπασμα από την όπερα «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Radio Romania Cultural» εκπέμπει καθημερινά, κλασικά μυθιστορήματα σε μορφή ραδιοφωνικού θεάτρου.

Μεταξύ αυτών είναι το Χόμπιτ του Τόλκιν, η Χιονάτη των αδελφών Γκριμ, οι περιπέτειες του Πινόκιο του Κάρλο Κολόντι, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Λιούις Κάρολ. Στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου, www.radioromaniacultural.ro, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να ακούνε οποιαδήποτε στιγμή τα αγαπημένα τους παραμύθια.

Δεδομένου ότι τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που επιβλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 είναι αυστηρά, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτιστικών ιδρυμάτων στη Ρουμανία αποφάσισε να διατηρήσει επαφή με το κοινό, αξιοποιώντας το διαδίκτυο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ «Τζόρτζε Ενέσκου» προσφέρει δωρεάν, στην ιστοσελίδα του, διαδικτυακή πρόσβαση σε συναυλίες κλασικής μουσικής. Οι θεατές καλούνται να δωρίσουν το ποσό που επρόκειτο να διαθέσουν για την αγορά εισιτηρίου, σε νοσοκομεία, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Φεστιβάλ αποσκοπεί «να μεταφέρει ένα μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας, εμπνευσμένο από τις αξίες και τη συμπεριφορά του Τζόρτζε Ενέσκου: σε δύσκολους καιρούς είναι καλύτερο να μείνουμε μαζί ενωμένοι και η μουσική είναι η τέλεια σύνδεση», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του φεστιβάλ, Μιχάι Κονσταντινέσκου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρουμάνος συνθέτης, βιολονίστας, πιανίστας, μαέστρος και καθηγητής Τζόρτζε Ενέσκου εργάστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και ίδρυσε μια ορχήστρα με σκοπό να προσφέρει ανακούφιση στους τραυματίες.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή της Ρουμανίας στην Κλουζ Ναπόκα θα διαθέσει, από τις 20 Μαρτίου, διαδικτυακά, αρκετές από τις προηγούμενες εμφανίσεις της. Οι επιλεγμένες εμφανίσεις είναι οι: «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, «Τραβιάτα» και «Μάκβεθ» του Τζουζέπε Βέρντι. Οι παραστάσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της όπερας και θα είναι διαθέσιμες για 20 ώρες μετά την πρώτη, διαδικτυακή προβολή τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020, 15:16