Ο Καναδός μουσικός Neil Peart γνωστός ως ντράμερ του hard rock συγκροτήματος Rush, πέθανε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, σε ηλικία 67 ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας.

Ο  Peart είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του εγκεφάλου πριν από 3 χρόνια, αλλά δεν το είχε ανακοινώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με μεγάλη θλίψη και ραγισμένες καρδιές μοιραζόμαστε τα νέα πως ο φίλος μας, αδερφός και συνοδοιπόρος για περισσότερα από 45 χρόνια, Neil έχασε την Τρίτη τη γενναία μάχη με τον καρκίνο» ανέφερε η ανακοίνωση των Rush.

Το απαράμιλλο στυλ του στα τύμπανα, οι συνθετικές και οι στιχουργικές του ικανότητες είχαν αναγάγει τον Peart σε έναν από τους πιο σημαντικούς μουσικούς στην ιστορία της rock και πιθανότατα τον καλύτερο ντράμερ του είδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1952 στο Χάμιλτον του Οντάριο και ξεκίνησε μαθήματα τυμπάνων σε ηλικία 13 ετών. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 επέλεξε την ροκ μουσική, με κύριες επιρροές τον Τζον Μπόναμ, τον Κιθ Μουν, τον Καρλ Πάλμερ, τον Μπιλ Μπρούφορντ και τον Μπάντι Ριτς. Έπειτα από μία σύντομη διαμονή στην Αγγλία, επέστρεψε στον Καναδά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και εντάχθηκε στους Rush, οι οποίοι μόλις είχαν τελειώσει την περιοδεία για την προώθηση του πρώτου τους άλμπουμ. Η προσθήκη του στο συγκρότημα, επέφερε αλλαγές στον ήχο τους, αφού υιοθέτησαν περισσότερα progressive στοιχεία σε σχέση με τις έντονες μπλουζ επιρροές που είχαν πιο πριν. Επίσης, ο Peart ανέλαβε τον ρόλο του βασικού στιχουργού του συγκροτήματος.

Δείτε το βίντεο:

 

Οι Rush κυκλοφόρησαν 19 album, έχουν πουλήσει περισσότερους από 40 εκατ. δίσκους παγκοσμίως και βρίσκονται στην τρίτη θέση (πίσω από Beatles και Rolling Stones) στις μπάντες με τους περισσότερους συνεχόμενους χρυσούς ή πλατινένιους δίσκους.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, Neil Peart  πέρασε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όταν σε διάστημα ενός έτους έχασε την κόρη και τη σύζυγο του. Το 2001, επέστρεψε στην ενεργό δράση με τους Rush και παντρεύτηκε τη φωτογράφο Κάρι Νατάλ, με την οποία έχει μία κόρη.

Neil Peart, Alex Lifeson και Geddy Lee κατά την τελετή εισόδου των Rush στο Rock n Roll Hall Of Fame - AP Photo

Ο Peart αποχώρησε από τη μπάντα το 2015 για να δώσει τη δική του μάχη, ενώ οι Rush διαλύθηκαν επισήμως το 2018.

«Ήταν ένας από τους πιο περίεργους τύπους που είχα δει ποτέ. Μετά έκατσε πίσω από τα τύμπανα και μας διέλυσε» είχε δηλώσει ο Geddy Lee, τραγουδιστής, μπασίστας και πληκτράς της σπουδαίας μπάντας.

Ο ίδιος ο Neil Peart είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια ότι ακόμη και σε μεγάλη ηλικία συνέχιζε να κάνει μαθήματα τυμπάνων, εκτιμώντας ότι έχει ευθύνη να συνεχίσει να βελτιώνεται.

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη μουσική ο Neil Peart είχε γράψει και επτά λογοτεχνικά βιβλία.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης