ROOTS του Δημήτρη Σουκαρά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, 08:42
ROOTS του Δημήτρη Σουκαρά

Το ROOTS είναι ένα πολυστυλιστικό μουσικό άλμπουμ που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μουσικής το οποίο έχει ανθίσει στην Ελλάδα τον τελευταίο αιώνα. Από́ την jazz μουσική́ έως την κινηματογραφική́ διάθεση των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και από́ εκεί́ στη σύγχρονη και avant-garde μουσική, το νέο αυτό́ άλμπουμ προτείνει μια εναλλακτική́ ματιά́ σε αυτό́ που ονομάζουμε κλασική́ μουσική́, σήμερα.

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Σουκαράς δημιουργεί έναν νέο δίσκο που ενώνει διαφορετικά́ ακούσματα Ελληνικής μουσικής, με κοινό́ άξονα την κιθάρα. Μέσα από́ το καλλιτεχνικό́ project που δημιουργήθηκε στη Βασιλική́ Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, συνεργάστηκε με μερικούς από́ τους πιο επιφανείς συνθέτες της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως ο Φίλιππος  Τσαλαχούρης, ο Ιάσων Μαρούλης και ο Πέτρος Κλαμπάνης. Το γεγονός ότι δούλεψε στενά́ με τους συνθέτες και ήρθε σε άμεση επαφή́ με το υλικό́, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, τον βοήθησε να κατανοήσει βαθύτερα την αισθητική́ του ήχου του κάθε έργου.

Το ROOTS δημιουργήθηκε και ηχογραφήθηκε μεταξύ́ Λονδίνου και Αθήνας την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 και ήταν ο τρόπος του Δημήτρη να εξερευνήσει και να διευρύνει τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες. Συμμετέχουν το Audentia Ensemble (σύνολο μουσικών από́ τις τρεις μεγαλύτερες Μουσικές Ακαδημίες του Λονδίνου), η Αυστραλή́ mezzo-soprano Lotte Betts-Dean (για την οποία η εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε “ακαταμάχητη αίσθηση δράματος και μουσικότητας”), ο Αμερικανός μαέστρος Ryan Bair και το ελληνικό κουαρτέτο L’Anima.

Μιλώντας για τη συνεργασία του ως υπεύθυνος για την καλλιτεχνική́ επιμέλεια του ROOTS, ο Μίλτος Λογιάδης (καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 2015-19) είπε:

«Αυτό που βρίσκω πραγματικά́ ενδιαφέρον σε αυτό το project είναι ούτι πρόκειται για ένα πολυστυλιστικό μουσικό άλμπουμ που μας δείχνει μια πολύπλευρη κατεύθυνση της ελληνικής μουσικής. Προτείνει μια διαφορετική́ ανάγνωση της κλασικής μουσικής σήμερα με βασικό́ άξονα τον Δημήτρη Σουκαρά και την κιθάρα. Το κλειδί́ για έναν performer είναι να μπορεί́ να μπαίνει στο μυαλό του συνθέτη και να κατανοεί τη λογική́ της σύνθεσης του. Ο Δημήτρης κατάφερε να αφομοιώσει τα νέα αυτά́ έργα, να μπει μέσα στην παρτιτούρα και να τα αναδείξει, κάνοντάς τα μέρος του.»

Ο Δημήτρης Σουκαράς αναφέρει σχετικά με το νέο αυτό́ άλμπουμ:

«Η καλλιτεχνική ώθηση που με οδήγησε στη δημιουργία αυτού του δίσκου ήταν η βαθιά επιθυμία μου να δημιουργήσω νέα μουσική, νέο ρεπερτόριο για την κιθάρα που θα είχε σχέση με την ελληνικότητα, έτσι όπως την ορίζουμε σήμερα. Ήθελα να δημιουργήσω ένα νέο άλμπουμ, το οποίο θα είχε αναφορά σε κάποια από τα μουσικά ειδή που είχαν έντονη επιρροή μέσα μου από μικρή ηλικία και με διαμορφώσαν σαν μουσικό. Σκοπός ήταν η θεματολογία των έργων να περιστρέφεται γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία του και τη γλώσσα. Το γεγονός ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο εν λόγω εγχείρημά μου συνθέτες όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (HaiKu – έργο για κιθάρα και φωνή), ο Πέτρος Κλαμπάνης (Ariadne’s Duality – έργο για σόλο κιθάρα) και ο Ιάσων Μαρούλης (Allegory of the Tragic Hero – έργο για κιθάρα και μικρή ορχήστρα) με τιμά ιδιαιτέρα και τους ευχαριστώ βαθιά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στο άλμπουμ υπάρχει ένα ακόμα έργο, πρόκειται για την πρεμιέρα του κοντσέρτου “Hommage” (για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων) του Θεόδωρου Αντωνίου. Το έργο είναι βασισμένο σε οκτώ θέματα του Μάνου Χατζιδάκι, ενορχηστρωμένα με μια κινηματογραφική διάθεση. Είχα τη χαρά να το λάβω ως δώρο μετρά την επιτυχία μου με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό́ της Ακαδημίας Αθηνών (με πρόεδρο της επιτροπής τον Θ.Αντωνίου) από τον Κώστα Κοτσιώλη, μιας και το έργο είναι αφιερωμένο στον ίδιο.

Είναι πραγματικά συγκινητικό για εμένα ότι αυτά τα έργα τα έχω δει όταν ακόμα ήταν μια ιδέα, μια συζήτηση, δύο πεντάγραμμα, μια σελίδα, έως ότου ολοκληρωθούν και έπειτα ηχογραφηθούν. Το να ζεις τόσο καιρό με το μουσικό υλικό δημιουργεί μια απίστευτη σύνδεση… Υπάρχουν φορές που αισθάνομαι τα έργα τόσο πραγματικά δικά μου σαν να τα έχω γράψει και εγώ.»

Το ROOTS κυκλοφορεί ψηφιακά και σε CD από́ τη διεθνή δισκογραφική εταιρεία NAXOS.

Ο Δημήτρης Σουκαράς είναι κλασικός κιθαρίστας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό το διάστημα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Θεωρείται ένας από́ τους πιο υποσχόμενους και βραβευμένους κιθαρίστες της γενιάς του. Ενδιαφέρεται να επεκτείνει το ρεπερτόριο της κιθάρας, καλώντας μια σειρά κορυφαίων συνθετών από όλο τον κόσμο να συνθέσουν γι’ αυτήν. Μέσω των ευφάνταστων projects που δημιουργεί με νέες συνθέσεις και διασκευές, καθώς και μέσω των συνεργασιών με άλλους performers και συνθέτες, προσπαθεί́ να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ κλασικής κιθάρας και κοινού.

Είναι Eurostring και D’Addario Artist, Yeoman της Musician’s Company, νικητής της Πλατφόρμας Νέων Καλλιτεχνών του IGF και νικητής της Stradivari Trust. Πρόσφατα κέρδισε το Βραβείο Κιθάρας “David Russell”, τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας Mottola, το Διεθνές Βραβείο Κιθάρας Ivor Mairants και τον Διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών για Υποτροφία. Επίσης, είναι Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σειράς Συναυλιών MUΣA.

Έχει συμπράξει με την Filarmonia Orchestra Campana, Audentia Ensemble, Ορχήστρα Δήμου Πατρέων, Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και με την Αθηναϊκή Μαντολινάτα. Έχει δώσει σόλο ρεσιτάλ στο King’s Place (Λονδίνο), Musikverein (Βιέννη), Θέατρο Θερβάντες (Λονδίνο), ενώ έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και το BBC radio 3. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Φίλιππο Τσαλαχούρη, Πέτρο Κλαμπάνη, Ιάσωνα Μαρούλη), προετοιμάζοντας το άλμπουμ ROOTS, το οποίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από τη NAXOS, greek classics.

Αυτήν τη στιγμή είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Surrey. Είναι απόφοιτος της Βασιλική Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, στην οποία και φοίτησε με ολική υποτροφία. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές και το Advanced Diploma με Διάκριση, ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο DipRAM (- το υψηλότερο βραβείο της Ακαδημίας). Αποφοίτησε με βαθμό Άριστα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Προπτυχιακό πρόγραμμα. Υπήρξε ο πρώτος σπουδαστής του τμήματος που ολοκλήρωσε τις σπουδές του σε τρία χρόνια, αντί για πέντε.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, 08:42